Egyptský soud poslal na smrt dalších 183 stoupenců Muslimského bratrstva

Egyptský soud dnes potvrdil rozsudky smrti nad 183 lidmi obviněnými z vražd policistů. Jde o stoupence nyní zakázaného Muslimského bratrstva. Soud obviněné podle agentury Reuters shledal vinnými v kauze zabití policistů při demonstraci na káhirském předměstí Kardása v srpnu 2013. Pět obžalovaných bylo viny zproštěno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský soud rozhodující o případu z předměstí Kardása

Egyptský soud rozhodující o případu z předměstí Kardása | Zdroj: Reuters

Protest byl reakcí na tvrdý zásah policie a armády proti Muslimskému bratrstvu, které pořádalo pravidelné demonstrace od července 2013, po sesazení prezidenta Muhammada Mursího.

V roce 2012 zvítězil ve volbách jako kandidát muslimských bratrů, avšak jeho způsob vlády vyvolával trvalé protesty liberálních Egypťanů.

V kauze bylo souzeno původně 188 lidí. Podle loňské obžaloby šlo o zabití 11 policistů a dvou civilistů, dnešní zpráva Reuters hovoří o 16 mrtvých policistech, egyptské sdělovací prostředky o 14. Podle listu Al-Ahrám bylo zatčeno 151 osob a 37 je na útěku.

Kritika z celého světa

Dnes se také konal odvolací soud v dalším případu z Kardásy. Jde v něm o smrt zástupce policejního velitele, který přišel o život při protestu v září 2013.

Obžalováno bylo 22 lidí, z nichž deset loni soud poslal do vězení na doživotí a 12 zbylých dostalo tresty smrti. Odvolací soud dnes nařídil nové procesy nad sedmi osobami, které byly loni poslány na smrt.

Egyptské úřady po Mursího svržení ostře zakročily proti Muslimskému bratrstvu. Tato organizace je nyní zakázaná a stovky jejích členů byly zatčeny.

Konají se procesy s velkými skupinami a padají nejtvrdší tresty, za něž Egypt sklízí kritiku v celém světě. K rozsudkům smrti se v Egyptě vyjadřuje velký muftí, který prozatím potvrdil nejvyšší trest jenom v 37 případech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme