Katar MS v házené zvládl. Při získávání hráčů ctil pravidla federace

Katar má za sebou další velkou sportovní akci - mistrovství světa házenkářů. I zásluhou stříbrného domácího týmu ji určitě bude považovat za úspěšnou. Některé věci ale přesto na pořadatelství tohoto perského emirátu vyvolávaly u zbytku světa rozpaky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v házené v Kataru

Mistrovství světa v házené v Kataru | Foto: Pavel Lebeda chf.z

Bohatý stát na Arabském poloostrově neměl problémy s organizací, hodně diskutovaným tématem ale byl způsob, jakým postavil mužstvo. V kádru totiž bylo množství naturalizovaných hráčů, kteří za své služby dostanou pohádkové odměny.

Tato praxe se mnoha lidem nelíbila. „Musíme respektovat rozhodnutí kongresu. To znamená, že Katar využil možnosti, které mu kongres dal," říkal k této otázce šéf Mezinárodní házenkářské federace Hassan Moustafa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celé házenkářské MS sledoval přímo v Kataru reportér ČRo Mirko Vasić

Dodal, že podobnou možnost měla každá země. Jestli se nějak budou měnit pravidla pro získávání zahraničních hráčů, musí rozhodnout kongres IHF.

V Kataru jinak všechno vypadalo tak trochu jako z jiného světa: Tři luxusní haly na území jednoho města, špičkové zázemí atd.

Na druhé straně ale mohl každý vidět spousty dělníků z asijských zemí, kteří dělají za minimální plat. Přišla tak i otázka na dodržování lidských práv, a to od dánského novináře, který tlumočil z části rozpaky házenkářů této země.

„Byl jsem tady nejméně dvacetkrát potom, co jsme Kataru MS přidělili. Mockrát jsem navštívil haly, když se stavěly, a požádal jsem Katařany, kteří mě provázeli, aby mě nechali o samotě. Diskutoval jsem s dělníky a nikdo mi neřekl nic o lidských právech ve smyslu, který jste zmínil," prohlásil egyptský šéf IHF.

Katar je země paradoxů a velkých sociálních rozdílů, nezměrné bohatství využívá vládnoucí elita ke stavbě monstrózních budov a na další skoro neuvěřitelné věci. A zároveň hodně investuje do sportovních akcí, kterými se chce ukázat před celým světem.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme