V Bedřichově na Jablonecku se má stavět budova, která by sloužila běžkařům

2. únor 2015

Mluví se o ní už osmým rokem, ale zatím existuje jen na papíře. Řeč je o nové budově u běžkařského stadionu na Bedřichově na Jablonecku. Nástupní místo na Jizerskou magistrálu je podle mnoha lyžařů jen stroze vybavené. Chybí převlékárny, sociální zařízení nebo krytý bufet. Minulé vedení města stavbu schválilo, jejich následovníci ale chtějí její podobu ještě zvážit. Na její podobě se totiž místní zatím neshodli.

V plánovaném objektu by měla být i nová stanice horské služby Jizerských hor. Ta stávající, u hlavního bedřichovského parkoviště, technicky nevyhovuje. „Celou výstavbu ale zdržuje mimo jiné žaloba, kterou podal majitel vedlejších pozemků u stadionu", vysvětluje René Mašín, náčelník horské služby Jizerské hory.

„Soud bude rozhodovat o platnosti stavebního povolení, protože na rozhodnutí stavebního úřadu Libereckého kraje byla podaná žaloba, soud rozhodne o tom, jestli stavební povolení bude platit nebo nebude platit a pokud bude platit, tak jednáme s obcí Bedřichov tak, aby ten areál byl v parametrech, které schválilo předešlé zastupitelstvo", doplňuje informace René Mašín.

Tak, jak výstavbu schválilo předešlé zastupitelstvo, ji ale stávající vedení v čele se starostou Petrem Holubem ze sdružení Bedřichov náš domov realizovat nechce. Sám starosta k tomu dodává: „Názor, který v poslední době slyším ze všech stran, je to, že by ten projekt měl být ne tak megalomanský, jak byl prezentován v minulých obdobích, mělo by to být něco střízlivějšího, menšího, co by se dalo zrealizovat. Takže se chceme se sejít a na platformě zastupitelstva se domluvit, co na stadionu a jak".

„My bychom zpracovali nějakou studii, která nebude občany Bedřichova stát ani korunu, budou to studie dělané nejspíše studenty, a potom bychom tu studii představili občanům Bedřichova a následně se dohodli o její realizaci", říká Holub. K návrhům studentů se potom budou moci vyjádřit místní, potažmo i přespolní lidé. Se stavbou se podle všeho tedy hned tak nezačne.

autor: sas
Spustit audio