Lidem na Těšínsku nepomohla s nalezením kradeného kola ani syntetická DNA

2. únor 2015
Zprávy , Zprávy

Majitelé kol na Těšínsku zjišťují, že s hledáním ukradených bicyklů nepomůže ani moderní značení. Zloději totiž svůj lup často zkoušejí udat na polské straně hranic, kde české značky prakticky nic neznamenají.

Ani značení syntetickou DNA tak zatím neušetřilo majitele bicyklů od často i mnohatisícových škod.

„Když jsem viděl, že oni jsou schopni krást přímo pod kamerou – kamera ho zabírá a jemu je to úplně jedno, tak si myslím, že to pro něho není žádná překážka. Já osobně mám taky špatnou zkušenost, ukradli mi kolo za dvacet tisíc,“ popisuje pan Pavel.

Po oblíbeném kole panu Pavlovi zůstalo v garáži jen prázdné místo. S jeho nalezením mu zatím nepomohlo ani nejmodernější značení syntetickou DNA. Zloděj totiž jeho kolo prodal na polské straně hranic, kde nenápadná značka pro kupce prakticky nic neznamená.

Podobných případů navíc na Těšínsku přibývá. „Máme podezření, že většina kol mizí v Polsku. Pak je to dohledávání velice obtížné, protože nejsou společné databáze,“ říká preventista českotěšínských strážníků Petr Glaic.

Českotěšínští strážníci jsou ale s polskými kolegy v kontaktu. „Má vzniknout databáze pro mezinárodní spolupráci, teď se hledají finanční prostředky, jak to skloubit i právně,“ dodává Glaic.

Pokud by se tak v budoucnu našlo v Polsku ukradené kolo označené na české straně, mohli by policisté nebo strážníci lépe určit původního majitele.

autor: stj
Spustit audio