Těžební limity zatím nepadnou, tripartita se na řešení těžby uhlí neshodla

Vláda by mohla posunout jednání o možném prolomení těžebních limitů na severu Čech až na léto, dokud sociální a ekonomické dopady takového kroku znovu neposoudí tripartita. Ta se dnes nedohodla na žádné ze čtyř variant prolomení limitů, které předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Analýzy dopadů jednotlivých variant ji má MPO předložit do konce června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Středula, Tripartita

Josef Středula, Tripartita | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo čtyři varianty možného prolomení těžebních limitů, od jejich zachování přes částečné prolomení až po úplné prolomení, což by mohlo znamenat zbourání celého Horního Jiřetína a části obce Černice.

Šéf rezortu Jan Mládek z ČSSD už dříve uvedl, že navrhuje posunutí limitů v dole Bílina a částečně i v dole ČSA. Dnes dodal, že pro rozšíření těžby mluví dva argumenty: „Zaměstnanost se všemi sociálně ekonomickými dopady a využití uhlí pro teplárny. Co se týče uhlí pro potřebu výroby elektřiny, ta potřeba zas taková není.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tripartita se neshodla na řešení limitů těžby hnědého uhlí. Hosty ČRo byli ministr zemědělství Marian Jurečka a předseda ČMKOS Josef Středula

Vláda ale není v otázce prolomení limitů jednotná. Zatímco ministr Mládek připouští alespoň částečné prolomení limitů, ministr financí za hnutí ANO Andrej Babiš je proti jakémukoli posouvání limitů těžby. Výhrady dal najevo na dnešní schůzce tripartity i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„My jako vládní koalice musíme rozhodnutí učinit na základě jasných dat. Potřebujeme vědět, kolik v budoucnu budeme vyrábět elektřiny z jádra, kolik budeme potřebovat na vytápění domácností,“ uvedl.

„A otázkou je, jestli České republika, která dnes elektřinu prodává za poměrně nízké ceny, má strategicky postupovat tak, že tuto klíčovou nerostnou surovinu má v příštích několika deseti letech rozprodat ve formě levné elektřiny do zahraničí, anebo ji ponechat jako klíčové nerostné bohatství pro budoucí generace,“ vysvětlil.

„Osobně jsem spíše přesvědčen, že zde máme takové technologie, že jsme schopni říct, že to uhlí, které dnes leží za limity, moje generace za mého života potřebovat nebude,“ dodal Jurečka.

Menší zlo

Odboráři i zástupci zaměstnavatelů prosazují úplné prolomení limitů těžby. „Hnědé uhlí je naprosto zásadní surovinovou strategii této země. Je to naše největší bohatství a bylo by hrubou chybou, když neprolomíme limity, abychom dováželi miliony tun uhlí,“ vysvětlil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, proč chce limity prolomit.

Podle šéfa odborů Josefa Středuly i někteří obyvatelé okolních obcí zasažených těžbou prolomení limitů úplně neodmítají.

„Já jsem i dneska dostal prostřednictvím sociální sítě informaci přímo z Horního Jiřetína, že pokud by byly pro občany dostačující náhrady, když odejdou z domů a budou hledat nové bydlení, že 75 procent je připraveno toto realizovat,“ uvedl.

Zeman podpořil prolomení limitů těžby hnědého uhlí, podle něj jde o menší zlo

Číst článek

Středula také uvítal, že rozhodnutí o budoucnosti těžebních limitů bylo odloženo, dokud vláda nebude mít sociálně-ekonomické dopady jednotlivých variant. „I to byl jeden z důvodů, proč dnešní tripartita doporučila, aby se podklady doplnily. Budeme nyní očekávat na něco, čemu se dá říct objektivní analýza stavu,“ dodal.

Polomení limitů těžby hnědého uhlí dnes při návštěvě Ústeckého kraje podpořil i prezident Miloš Zeman. Podle něj je to menší zlo, než jejich zachování.

Plán prolomení limitů těžby hnědého uhlí | Foto: ČTK

Lenka Jansová, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme