Spor o řecký dluh ohrožuje světovou ekonomiku, říká britský ministr financí

Největší riziko pro světovou ekonomiku, tak nazval britský ministr financí George Osborne spor Řecka a eurozóny o podmínky splácení dluhu. Osborne, který dnes jednal se svým řeckým protějškem Janisem Varufakisem, vyzval aténskou vládu k zodpovědnosti a obě strany ke kompromisu. Británie, která není v eurozóně, se na půjčkách Řecku podílí stejně jako Česko jen přes Mezinárodní měnový fond.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Janis Varufakis (vlevo) a jeho britský protějšek George Osborne

Řecký ministr financí Janis Varufakis (vlevo) a jeho britský protějšek George Osborne | Zdroj: Reuters

Nová aténská vláda tvrdí, že dosavadní úsporná opatření, která byla podmínkou mezinárodní pomoci, byla příliš tvrdá a poslala statisíce Řeků pod hranici chudoby. Navrhuje přímé škrtnutí části dluhu, což však země eurozóny odmítají.

V případě nedohody hrozí odchod Řecka z eurozóny, což by ohrozilo nejen měnovou unii, ale i země, které jsou na ni navázané. „Vyzývám řeckého ministra financí k odpovědnému jednání. Je ale také důležité, aby eurozóna měla lepší plán pro ekonomický růst a tvorbu pracovních míst,“ citovala Osborna agentura Reuters.

„Vedli jsme konstruktivní diskusi a je jasné, že střet mezi Řeckem a eurozónou je největším rizikem pro globální ekonomiku a rostoucí hrozbou pro britskou ekonomiku,“ řekl Osborne po schůzce. „Musíme zajistit, abychom v Evropě, stejně jako v Británii, dali přednost kompetentnímu řešení před chaosem,“ dodal Osborne.

Británie není členem eurozóny, která půjčila krachujícímu Řecku ze „solidarity“ přes několik stovek miliard eur, takže v jednáních zemí měnové unie o řeckém dluhu přímo figurovat nebude.

Další zastávkou bude Řím

Varufakis se již v neděli sešel s francouzským ministrem financí Michelem Sapinem, který podpořil vyjednání nové dohody mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli. Francie je prý připravena pomoci nové řecké vládě, kterou vynesly k moci lednové předčasné volby v zemi.

V úterý bude Varufakis jednat v Římě. Právě Francie a Itálie se považují za dva potenciální spojence Řecka v otázce splácení řeckého dluhu. Tvrdý postoj vůči zadluženému Řecku naopak zastává Německo, které chce, aby Atény pokračovaly v požadovaných reformách.

Varufakis v neděli prohlásil, že plánuje navštívit Berlín a jednat se svým německým protějškem Wolfgangem Schäublem. Stejně tak prý plánuje jet do Frankfurtu nad Mohanem k jednání s Evropskou centrální bankou (ECB).

Ve středu má v Bruselu jednat řecký premiér Alexis Tsipras s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

ČTK, Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme