Merkelová v Maďarsku vyzvala Orbána k respektu k opozici. A řeč byla i o Ukrajině

Německá kancléřka Angela Merkelová při dnešní návštěvě Budapešti vyzvala maďarského premiéra Viktora Orbána k respektu vůči opozici a k větší otevřenosti vůči kritice. Na tiskové konferenci po jednání s Orbánem mimo jiné poznamenala, že střet názorů pomáhá najít nejlepší cestu vpřed. Pokud jde o ukrajinskou krizi, která také patřila k hlavním tématům jednání, řekla, že Německo neposkytne Kyjevu zbraně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a maďarský premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci v Budapešti

Německá kancléřka Angela Merkelová a maďarský premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci v Budapešti | Zdroj: Reuters

„Poukázala jsem na to, že i když má někdo tak velkou většinu, jako maďarský premiér, je v demokracii velmi důležité respektovat úlohu opozice, úlohu občanské společnosti, úlohu médií,“ citovala šéfku německé vlády agentura DPA. „Věřím, že to je důležitý model i pro Maďarsko,“ dodala Merkelová.

V odpovědi na otázku, která se týkala Orbánova výroku, že by chtěl pro Maďarsko ruskou „neliberální demokracii“, kancléřka podle agentury MTI poznamenala, že neumí interpretovat slovo neliberální ve spojitosti s demokracií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Angely Merkelové v Maďarsku okomentoval politolog Pavel Hynčica

Orbán poznamenal, že demokracie nemusí být nevyhnutelně liberální – a pokud by někdo tvrdil, že demokracie nutně musí být liberální, pak by se dožadoval nepřípustných privilegií pro jeden ideový systém.

Viktor Orbán byl od příchodu k moci v roce 2010 opakovaně kritizován kvůli autoritářskému způsobu vládnutí. Díky většině v parlamentu prosadil úpravy zákonů, včetně ústavy, omezující například sdělovací prostředky nebo nezávislost soudů. Na tlak veřejnosti, ale zejména Evropské unie, byly tyto úpravy zrušeny či zmírněny.

Západu rovněž přidělávají vrásky blízké vztahy Orbána s Moskvou. Maďarsko například uzavřelo kontrakt s Ruskem na modernizaci a rozšíření jaderné elektrárny Paks v hodnotě 12,5 miliardy eur (téměř 350 miliard korun). Budapešť se rovněž zdržuje kritiky Kremlu kvůli ukrajinské krizi, i když západní sankce přijala, ovšem s výhradami.

Orbán dnes upozornil, že maďarské domácnosti a průmysl závisejí na dodávkách ruského plynu více než Německo a že letos vyprší dlouhodobý kontrakt na tyto dodávky. Problém je nutné vyřešit ještě během první poloviny roku, zdůraznil.

Demonstrace proti vládě Viktora Orbána před parlamentem v Budapešti | Foto: Reuters

Pokud jde o Ukrajinu, Orbán zastává stejné stanovisko jako Merkelová, že tamní ozbrojený konflikt je možné vyřešit jen dialogem, nikoli vojensky. To kancléřka zopakovala i dnes a dodala, že Německo nemá v úmyslu poskytnout Kyjevu zbraně, jak o tom nyní uvažují některé západní metropole v čele s Washingtonem.

Zdůraznila, že Berlín udělá vše pro vyřešení konfliktu jednáním. Základem je podle ní co nejrychleji obnovit příměří.

„Maďarsko může být pouze pro mír a nemůže se podepsat pod opatření, která by konflikt jen vyhrotila,“ poznamenal premiér. Ujistil, že Maďarsko nepomýšlí dodávat Kyjevu zbraně, jejichž dodávky Ukrajincům podle tisku prý zvažuje vojenský velitel sil NATO v Evropě a Bílý dům.

Politolog z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Pavel Hynčica považuje svým způsobem za úspěch, že se dnešní návštěva vůbec uskutečnila.

„V podstatě to byla spíš taková, řekněme, diplomatická návštěva – že tedy státníci těchto zemí, které mají v poslední době hodně odlišné představy, odlišné názory na mnohé věci, že spolu komunikují,“ řekl Hynčica Českému rozhlasu.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme