Proces s Davidem Rathem se kvůli nemocné obhájkyni znovu odkládá

Krajský soud v Praze musel už poněkolikáté odročit jednání v případu Davida Ratha. Bývalý středočeský hejtman a poslanec ČSSD čelí spolu s dalšími deseti lidmi obžalobě z úplatkářství a korupce. Líčení je zatím naplánované do poloviny března, o dalším postupu rozhodne soud ve středu 4. února.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath v Hostivici

David Rath v Hostivici | Foto: Kateřina Havránková

Soudu už zbývá jen vyslechnout poslední svědky a přečíst několik dokumentů. Od loňského podzimu se ale proces téměř neposouvá.

„Předpokládám, že pokud nebudou žádné obstrukce ze strany obžalovaných, tak bychom to mohli pravděpodobně skončit do září,“ odhadoval loni na jaře termín vynesení rozsudku státní zástupce Petr Jirát.

Na podzim se ale proces téměř zastavil a teď musel pražský krajský soud líčení znovu odročit. Podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové si to vyžádala nemoc jedné z obhájkyň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proces s Davidem Rathem nabírá další zpoždění. Tentokrát se odkládá kvůli nemoci jedné z obhájkyň

„Soud ji proto opakovaně požádal o zajištění zastoupení jiným advokátem, což ale obhájkyně odmítla. Soudu proto nezbylo, než hlavní líčení plánované na 3. a 4. února odročit. Další postup soud zváží ve středu tento týden,“ dodala.

Kromě nemocí obžalovaných a obhájců způsobilo zdržení také to, že Rathův soudce musí řešit další složitý případ. Bývalý poslanec si mezitím v Hostivici otevřel italskou restauraci a v nedaleké ordinaci se jako praktický lékař věnuje pacientům.

„Některé dny je opravdu obrovský nával. Měl jsem tady třeba i za dopoledne nějakých 25 lidí. Někdy je to méně,“ přiblížil.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Podle plánu by proces mohl skončit v půlce března, ale ani za tento termín se nemůže nikdo zaručit. Soudu přitom podle Steinerové zbývá už jen pár posledních kroků.

„Dokazování už se v tomto procesu blíží ke konci. Mají být prováděny listinné důkazy a jsou předvoláni poslední svědci,“ vysvětlila.

Rathův obhájce Adam Černý očekává pouze dvoudenní zdržení, které průběh procesu nijak neovlivní: „My jsme teď měli pauzu několik měsíců, bylo to skoro půl roku, kdy se to hlavní líčení nekonalo. Takže si myslím, že ty dva dny jsou úplně zanedbatelné.“

Od chvíle, kdy policie Ratha zadržela s krabicí plnou bankovek a obvinila ho z úplatkářství, už brzy uplynou tři roky.

Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme