Herci Milanu Lasicovi je 75 let. Bilancovat kariéru ale zatím nechce

Slovenský herec, dramatik a textař Milan Lasica dnes slaví 75. narozeniny. Desítky let je symbolem inteligentního humoru, který prezentoval zejména v legendární dvojici s Juliem Satinským. Svůj věk si Lasica nepřipouští a stále čeká na další pracovní nabídky. Pravidelně hraje v bratislavském divadle L+S, které spoluvlastní, a ve volném čase se stará o vnoučata.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Lasica

Milan Lasica | Foto: Eva Dvořáková

Milan Lasica vystupuje už více než 50 let v divadle, v televizi i ve filmech. Pořád je velmi aktivní a ani 75. narozeniny pro něj nejsou důvodem k bilancování.

„Nějak se mi do toho nechce. Myslím si, že bilancování je jednak taková patetická záležitost, už to slovo, a potom – když se člověk necítí přímo na odchod, tak proč by bilancoval. Život jde dál a ještě pořád o mě má obecenstvo zájem,“ vysvětluje.

V bratislavském divadle s ním pravidelně vystupují čeští herci, například Bolek Polívka nebo Daniela Kolářová, a Milan Lasica zase často hostuje v České republice. Je rád, že mu tam diváci stále rozumějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský herec Milan Lasica slaví 75. narozeniny. Zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška si s ním povídal v Bratislavě

„Lidé navzdory různým zprávám rozumí slovenštině, ten jazyk jim nedělá nějaké větší problémy. Je to pro mě až nostalgicky povzbuzující,“ upozorňuje.

Lasica je mistrem improvizace a inteligentního humoru, ke kterému nepotřebuje žádná velká gesta, převleky nebo pitvoření. Přiznává, že pokaždé, když jde do divadla, je otrávený a nechce se mu. Stačí prý ale první úsměv publika. „Je to droga, která neslábne,“ dodává.

Milan Lasica vytvořil mimořádně sehranou dvojici s Júliem Satinským. Začali spolu už v roce 1959 a dokázali dovést banální scénky ze života až do absurdna. V roce 2002 ale Satinský zemřel a Lasica přišel o životního přítele a kolegu. Uvědomil si prý tehdy, že nejdůležitější v životě je zdraví, a ne úspěch u diváků.

'Už jsem hovořil o všem'

Na svůj věk se ale Lasica cítí v dobré formě. Navíc je mužem mnoha talentů – kromě hraní skládá hudbu a píše texty. Proslul také jako trefný glosátor politického a společenského dění na Slovensku. Sloupky psal pro deník SME.

„Pravidelné sloupky jsem psal víc jak 15 let, jsou z toho čtyři knihy. Možná že ještě něco napíšu, ale zdá se mi, že už jsem hovořil o všem a že už zdroj inspirace pomalu vysychá,“ myslí si.

Magda Vášáryová a Milan Lasica. Dlouholetý manželský pár si toho v životě dost zažil. Ale jsou stále šťastní a spolu. A to se taky už jen tak nevidí | Foto: Yvona Žertová

Zákulisní informace o slovenské politice čerpá Milan Lasica od své ženy, někdejší populární herečky Magdy Vášáryové, která je poslankyní Národní rady. S děním na Slovensku je Lasica spokojený.

„Samozřejmě s výhradami, ale to patří k věci. Jsem spokojený a jsem velmi rád, že jsem se dožil těchto časů svobody. Je jisté, bohužel, že mnohým lidem pojem svoboda nic neříká, ale pro mě je to to nejdůležitější,“ zdůrazňuje.

K 75. narozeninám si prý nic speciálního nepřeje. Na Vánoce se chtěl podívat do New Yorku, ale tento sen si už splnil. „Teď bych možná měl ještě jeden sen, ale na tom až tak netrvám, že bych se rád svezl Orient Expressem do Istanbulu,“ uzavírá Milan Lasica.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme