Po neúspěchu mírových jednání boje na východě Ukrajiny zesílily

Na východě Ukrajiny pokračují těžké boje o takzvanou debalcevskou kapsu. Proruští separatisté tam obklíčili několik tisíc ukrajinských vojáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tanky ukrajinské armády na východě země u Debalceve

Tanky ukrajinské armády na východě země u Debalceve | Foto: Petr David Josek | Zdroj: ČTK

Štáb ukrajinské protiteroristické operace odhaduje počet bojovníků takzvané Doněcké lidové republiky u Debalceva na čtyři tisíce.

Povstalci mají podle těchto zdrojů k dispozici 30 tanků, 80 obrněných vozidel a asi 50 raketových systémů a děl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po krachu mírových jednání boje na východě Ukrajině zesílily. Obě strany vyhlásily mobilizaci. Z Oděsy se přihlásil zpravodaj Martin Dorazín

Vůdci doněckých a luhanských separatistů, Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnický, oznámili, že jejich ozbrojené síly se po krachu minských jednání nebudou stahovat na linie, stanovené mírovými dohodami, ale zůstanou tam, kde jsou momentálně.

Jen tak prý mohou účinně zabránit ostřelování Doněcka a Luhanska z ukrajinských pozic.

Mobilizace na obou stranách

Obě strany konfliktu mezitím vyhlásily mobilizaci. Kyjev tak učinil už 20 ledna. Ukrajinská mobilizace má probíhat ve třech fázích a dotkne se více než 100 tisíc osob, mužů i žen.

Proslýchá se, že hodně Ukrajinců se této povinnosti snaží vyhnout odjezdem do zahraničí. Kvůli vyhýbání se mobilizačnímu rozkazu už prokuratura zahájila přes 7000 trestních stíhání.

Proruští separatisté chystají velkou všeobecnou mobilizaci. Podle předáka takzvané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka bude přinejmenším v první fázi na dobrovolném základě.

Mají být vytvořeny tři motostřelecké brigády a teprve potom, až bude chybět živá síla, tak zřejmě proběhne i mobilizace všech zdrojů, které v obou separatistických republikách zůstaly.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme