Bývalý českobudějovický primátor opět stojí před soudem

3. únor 2015

Bývalého českobudějovického primátora Juraje Thomu obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku.

Juraj Thoma podepsal v roce 2010 s pražskou firmou Bit Servis dodatek ke smlouvě o provozování počítačů, webů a programů na magistrátu a tím prodloužil její dosavadní kontrakt s radnicí. Stalo se tak ale bez výběrového řízení a podle policistů také bez vědomí městské rady.

České Budějovice měly podle tohoto dodatku zaplatit za IT služby třicet sedm milionů korun. Podle znaleckého posudku by ale při transparentním zadání byla cena o devět milionů korun nižší.

Případem se českobudějovický soud zabýval na začátku prosince. Tehdy Juraj Thoma odmítl u soudu vypovídat, od začátku kauzy totiž tvrdí, že je nevinný.

U soudu vypovídal Thomův předchůdce ve funkci Miroslav Tetter. Od toho chtěla soudkyně vědět hlavně to, jak probíhá podepisování podobných smluv, aby znala přesný proces. Juraj Thoma se totiž brání tím, že proces podepisování dodržel. Kromě Miroslava Tettera vypovídali také bývalí náměstci Juraje Thomy Ivana Popelová, Rudolf Vodička a František Jelen.

Dnes soud pokračuje dalšími výslechy svědků, mezi kterými by měli být i autoři odborných posudků, které tvrdí, že Thoma podpisem dodatku způsobil Českým Budějovicím škodu ve výši devíti milionů korun.

autor: Václav Malina
Spustit audio