Policisté dopadli muže, který údajně házel polena na auta na dálnici D1

Policisté dopadli 32letého muže podezřelého z házení polen z mostů na dálnici D1 v okolí Hranic na Přerovsku a v sousedním Moravskoslezském kraji. Poškozeno bylo 28 aut, jeden člověk utrpěl zranění. Škoda přesáhne milion korun. Některé špalky vážily až 20 kilogramů. Muži z Přerovska hrozí za obecné ohrožení až osm let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté pátrají po pachatelích, kteří házeli z mostů na dálnici D1 u Hranic kusy dřeva. Poškodili při tom pětadvacet osobních a nákladních automobilů

Policisté pátrají po pachatelích, kteří házeli z mostů na dálnici D1 u Hranic kusy dřeva. Poškodili při tom pětadvacet osobních a nákladních automobilů | Foto: Hasičský záchranný sbor Olomouck (HZSOK)

Pachatel na auta jedoucí po dálnici útočil minulý čtvrtek ze čtyř míst, kriminalisté spočítali minimálně 26 útoků na osobní i nákladní vozy.

Kromě mostů nad dálnicemi v okolí Hranic házel také polena na silnici I/48 v katastrálním území Starojické Lhoty na Novojičínsku.

Mezi auty, na která zadržený údajně dřevo házel, byla podle policistů také dvě vozidla přepravující dusík. Podle krajských policejních ředitelů šlo o velké ohrožení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté zadrželi muže, který údajně házel polena na auta na D1. Informace od policistů zjišťoval redaktor Tomáš Minarčík

Muž byl dopaden v pátek po rozsáhlém pátrání. Nejprve se policistům podařilo zajistit auto převážející polena.

Při pátrání byli nápomocni řidiči kamionů, kteří po útoku na jejich vozidlo začali pachatele pronásledovat. Ten sice unikl, ale zjistili, že se jedná o pick-up tmavé barvy. Navíc na místě zůstaly stopy – střepy z rozbitého auta. Podobné vozidlo našli policisté druhý den ráno poblíž Hranic.

Na podezřelého je poté upozornili lékaři, ke kterým muž přišel se zlomeným kotníkem a podivně se choval.

Zadržený muž je zatím v péči lékařů, pokud bude propuštěn, policisté podají žádost o umístění do vazby. Muž dosud nebyl stíhán. Policisté označili jeho jednání jako amokové.

Obecné ohrožení, nebo pokus o vraždu?

Muži z Přerovska hrozí za obecné ohrožení až osm let vězení. „Trestný čin obecného ohrožení chrání jak životy a zdraví, tak i cizí majetek. Výše škody je součástí kvalifikované skutkové podstaty. Nicméně u kvalifikované skutkové podstaty se vyžaduje způsobení škody velkého rozsahu, což je škoda pěti milionů korun,“ říká odborník na trestní právo Petr France, který působí jako předseda Okresního soudu Praha-západ.

Přehrát

00:00 / 00:00

O trestu pro muže, který házel dřevěná polena na D1, mluví odborník na trestní právo Petr France, který působí jako předseda OS Praha-západ

Policisté ale nevylučují změnu právní kvalifikace na pokus o vraždu, za což by mu hrozil podstatně vyšší trest.

„Pokud jde o zločin vraždy, tak tam je skutková podstata jasná - kdo úmyslně usmrtí. Tam by muselo být prokázáno, že jednání bylo vedeno úmyslem, ať už přímým nebo nepřímým. Že by člověk chtěl nebo byl srozuměn s tím, že někoho usmrtí," vysvětluje Franc.

Dokazování je ale složité. „Musíme posoudit, co tím či oním jednáním člověk zamýšlel, chtěl a co pak skutečně udělal,“ dodává odborník na trestní právo.

Policisté pátrají po pachatelích, kteří házeli z mostů na dálnici D1 u Hranic kusy dřeva. Poškodili při tom pětadvacet osobních a nákladních automobilů | Foto: Hasičský záchranný sbor Olomouck (HZSOK)

ČTK, Tomáš Minarčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme