Zastavení na křížové cestě nad Stonařovem na Vysočině zdobí obrazy inspirované meteority

3. únor 2015
Česko – země neznámá

Na podzim loňského roku povstala doslova z rozvalin křížová cesta nad Stonařovem. Městys leží na Vysočině na hlavní trase z Jihlavy na Vídeň. Říká se, že původní kříže někdo rozbil v šedesátých letech minulého století. Teď vede na vrchol kopce Kalvárie nové modřínové schodiště, kříže září novotou a zdobí je velmi netradiční abstraktní obrazy.

Čtrnáct zastavení křížové cesty se na vrchu Kalvárie u Stonařova objevilo ve dvacátých letech minulého století. „Iniciátory vzniku křížové cesty byli pozůstalí po padlých v první světové válce,“ říká místostarosta Stonařova Ivan Šulc. Přesně po sto letech od začátku této války se křížová cesta dočkala obnovení. Zcela původní zůstal jen jeden jediný kříž, ostatní mají nově doplněné horní části.

Pro mnohé jsou možná překvapením výjevy na jednotlivých zastaveních. Tradiční realistické zobrazení Ježíše Krista při jeho pouti na Kalvárii nahradily obrazy abstraktní složené z drobných geometrických útvarů.

„Jsou dílem studentky Kateřiny Gottwaldové ze Střední umělecko-průmyslové školy v Uherském Hradišti, která byla u prvotního námětu. Ten pak dotvořila její pedagožka Nike Silná a grafický designer Martin John,“ vysvětluje Ivan Šulc. Autorku inspirovala událost, která otřásla Stonařovem před více než dvěma sty lety. Tehdy obec zasypalo množství meteoritů. Grafik se vesmírem nechal inspirovat i při výběru barev.

Křížová cesta nad stonařovským hřbitovem

U každého kříže je připevněná tabulka se jménem a adresou. Jsou na nich uvedeni lidé, kteří na obnovení přispěli. „Sami od sebe přišli občané Stonařova i okolních vesnic a dokonce i potomci původních německých obyvatel Stonařova. Někteří tvrdili, že se jejich předkové podíleli na původní křížové cestě,“ dodává starosta.

Na vrcholu kopce stojí velký kovaný kříž. „Ten je starší, z roku 1850. Postavili ho manželé Dietlovi, kteří měli ve Stonařově hospodu,“ doplňuje Ivan Šulc. Vedle kříže stojí bělostná kaplička a v ní socha Sv. Anny s Ježíškem. „Autorem je Jaroslav Hlaváček z Batelova. Je to autor známých soch sportovců, jako je Jaromír Jágr nebo Dominik Hašek. Pan Hlaváček už pro nás dělal sochu Sv. Jana Nepomuckého a později dělal i sošku Sv. Floriána pro místní hasiče,“ uzavírá Ivan Šulc.

Kaplička na Kalvárii

Vrchol Kalvárie je v současnosti vykácený a je z něj nádherný výhled do okolních lesů.

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d1619.270561602925!2d15.584680601160995!3d49.28225484295834!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0x0!2zNDnCsDE2JzU1LjkiTiAxNcKwMzUnMDguMyJF!5e1!3m2!1scs!2scz!4v1422955573633" width="610" height="450" frameborder="0" style="border:0"></iframe>
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.