Křečové žíly nejsou jen estetický problém. Mohou vážně ohrozit vaše zdraví

3. únor 2015

Křečové žíly jsou nejčastějším žilním onemocněním. Není to problém jenom estetický, jak by se na první pohled mohlo zdát. Bez léčby mohou vznikat až stavy ohrožující život, například embolie jako následek trombózy, nebo se mohou vyvíjet bércové vředy jako konečné stadium chronické žilní nedostatečnosti.

Proto jsme si do naší Radioporadny pozvali Mudr. Lukáše Kohoutka, primáře oddělení chirurgie nemocnice ve Frýdlantu.

Co jsou křečové žíly?

„Rozšíření žilních pletenin pod kůží. Jsou vidět vinuté žíly na povrchu. Pacient to vnímá negativně hlavně z estetického hlediska. Nás jako lékaře zajímá hlavně žilní systém, který při tomto onemocnění přestává plnit svoji funkci,“ vysvětluje Lukáš Kohoutek.

Výskyt křečových žil je výrazně závislý na věku. Na jejich vznik má zásadní vliv genetická dispozice, dále ženské hormony a těhotenství. Na křečové žíly trpí až dvakrát více žen než mužů.

Prvními projevy žilní insuficience jsou pocity těžkých a unavených nohou, vzácně nočních křečí, ale i pocit pálení, brnění až bolestí v průběhu viditelně rozšířených žil. Je typické, že příznaky lze zmírnit uvedením nohou do zvýšené polohy, zatímco stání nebo sezení po delší dobu tyto příznaky obvykle zhoršuje.

Návštěvu lékaře neodkládejte

„Je vhodné zajít k lékaři co nejdříve, dokud se neobjeví vážné zdravotní komplikace,“ radí Lukáš Kohoutek. Onemocnění můžete získat také špatnou životosprávou, nadváhou nebo může mít vliv i výška jedince. Dobrou službu nedělá ani dlouhé stání a sezení.

Bez léčby mohou vznikat až stavy ohrožující život, například embolie jako následek trombózy, nebo se mohou vyvíjet bércové vředy jako konečné stadium chronické žilní nedostatečnosti.

„Metodou číslo jedna ve vyšetřování je ultrazvuk dolních končetin,“ říká Lukáš Kohoutek. Léčba probíhá na odborných pracovištích, kde je specialista – cévní chirurg. Ke konzervativní léčbě patří používání bandáží, kompresivních punčoch, mastí a léků. Pokud to nestačí, přichází operativní řešení.

Jak léčit křečové žíly?
  • stripping - jedná se o nejběžnější metodu, kdy se postižená žíla vytáhne malým řezem pomocí sondy

  • laserové světlo – šetrná metoda, která žílu zataví

  • radiové vlny – žíla se uzavře pomocí radioterapie

  • pěnová obliterace - do žil se vstříkne pěna a žílu zalepí

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.