Výstavu Andyho Warhola i středočeské Infocentrum najdete v Husově ulici v Praze

3. únor 2015

Doslova ze dne na den skončila před rokem středočeská galerie GATE v pražské Husově ulici. Stejně jako tamní středočeské infocentrum a kavárna. A Středočeský kraj pak skoro celý rok hledal pro své lukrativní prostory ve středověkých domech využití. Dnes najdete na rohu Karlovy a Husovy ulice opět na infocentrum, kavárnu i galerii, kterou provozuje nadace Centrum Pop Artu.

„Tady se budou odehrávat ty nejslavnostnější věci – typu skládání státoobčanských slibů a přilehlé místnosti budou sloužit například na školení zaměstnanců úřadu, kurzy pro veřejnost,“ popisuje ve třetím patře domu č. 21 šéf infocentra Michal Kašpárek. Kraj vlastní v Husově ulici dva domy - č. 19 a 21.

Na první pohled se zdá, jako by se skoro nic nezměnilo. V přízemí je pořád kavárna, galerijní obchod, v patře expozice. Ačkoli původně hledal kraj nájemce pro obě budovy a chtěl měsíční nájem 615 tisíc korun, nakonec se rozhodl pronajmout jen třetinu objektu. A to za 300 tisíc korun měsíčně. Přitom náklady na provoz krajské části jsou asi 200 tisíc korun měsíčně plus mzdy.

Výhled ze čtvrtého patra směrem na Mariánské náměstí

„Byla zachována galerie i infocentrum, je sto stále prostor Středočeského kraje, o obsah galerie se stará nadace a náklady jsou pokryty,“ shrnuje Michal Kašpárek.

A středočeský hejtman Miloš Petera dodává: „Myslím si, že to byla jediná cesta jak my jako správní hospodáři dokážeme celý prostor využít ve prospěch Středočeského kraje.“

Andy Warhol a Damien Hirst na Královské cestě

Galerii má v dlouhodobém nájmu nadace Centrum Pop Artu. Najdeme tu proto díla Andyho Warhola, jeho synovce Jamese, ale také Roberta Luonga nebo Damiena Hirsta. Expozice se bude měnit zhruba jednou za čtvrt roku, jedno ale zůstane stejné - vždycky to bude o pop artu.

Přitom, když hejtmanství galerii ve středověkých domech, jejichž oprava stála přes 60 milionů korun, otvíralo – střídala se tu díla umělců jako je František Drtikol, Josef Čapek, Francis Bacon nebo Jiří Sopko. „Cizinci, kteří jdou okolo, asi Čapka nebo Sopka neznají, ale Warhola, Hirsta znají určitě,“ dodává Michal Kašpárek.

Spustit audio