Británie bojuje s fenoménem nošení nožů mladistvými, útoků přibývá

V Londýně od začátku roku prudce stoupl počet vražedných útoků s použitím nože. Jak pachatelům, tak obětem přitom často není ani 20 let. Britská metropole, ale i další ostrovní města dlouhodobě bojují s fenoménem nošení nožů mladistvými. Zdá se, že obliba ostrých čepelí mezi teenagery v ulicích zase vzrostla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silueta ruky s nožem

Silueta ruky s nožem | Foto: Public Domain Pictures, George Hodan | Zdroj: Pixabay CC0 Creative Commons | CC0 1.0

Nošení nože na veřejnosti regulují ve Spojeném království zákony. Konkrétně jde o paragraf „knife crime“. Když policie najde u někoho nůž při osobní prohlídce (a nemusí se jím páchat trestný čin), hrozí dotyčnému zatčení, soud a v případě recidivistů až čtyři roky za mřížemi.

Ani to ale není dostatečné odstrašení v případě teenagerovských gangů potloukajících se po ulicích. V Británii je velmi složité opatřit si, ať už legálně, nebo ilegálně, střelnou zbraň a má se za to, že nože představují takovou zbrojní alternativu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od začátku roku zemřeli v Londýně čtyři teenageři po útoku nožem. O takzvané „kultuře nošení nožů" v Británii mluvil zpravodaj Jiří Hošek

V zemi proběhly masivní kampaně, osvěty na školách, policejní přednášky, zátahy na obchodníky prodávající ilegální nože a podobně. V těchto dnech třeba v Manchesteru probíhá akce „Bin a blade“ (Zahoď nůž), kdy policie rozmístila do ulic města 11 speciálních košů, kam by mladiství své nože, často speciálně upravené, měli odhodit.

Ani takovéto kampaně ale nepomáhají. Londýnská bilance ze začátku roku je hodně smutná. Poslední útok nožem, po kterém zůstal jeden člověk v kritickém stavu a další tři osoby utrpěly lehčí zranění, je z včerejšího odpoledne ze severovýchodního Londýna, ze čtvrti Walthamstow.

Většinou trestné činy mívají společného jmenovatele, a sice banální hádku, kdy jeden z aktérů nečekaně vytáhne nůž a bodne svou oběť. Přesně tak zemřel v pátek večer 17letý hoch, který nebyl členem žádného pouličního gangu, vydělával si vedle studia a měl velmi dobrou pověst.

‘Je čas odložit nože‘

S velmi emotivním apelem se na veřejnost přes média obrátil zasahující lékař, který se mladíka snažil zachránit. Doktor Tom Konig přímo v sanitce prováděl nouzovou operaci umírajícímu chlapci, kterému otevřel hrudní koš, držel doslova v rukou jeho srdce a pak ještě musel zvěstovat tragickou zprávu matce 17letého hocha jménem Shaq.

Řádově stovky tisíc Londýňanů vracejících se včera večer z práce si mohly přečíst apel dr. Koniga na titulní straně večerníku Evening Standard pod heslem: „Už toho bylo dost, je čas odložit nože,“ a hlavně detailní popis toho, co všechno se zkusilo, aby chlapec žil.

Lékař vyzývá, aby se něco udělalo s touto, jak sám říká „epidemií nesmyslných zločinů spáchaných nožem, které zabíjejí a mrzačí tolik mladých mužů.“

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme