Bývalého šéfa TV Nova viní z daňových úniků, je ve vazbě

Rumunský mediální magnát Adrian Sarbu je ve vazbě kvůli podezření z daňových úniků a praní špinavých peněz. Šéf Mediafaxu, největší soukromé zpravodajské agentury v zemi, je podle prokurátora zodpovědný za škodu v přepočtu za více než 700 milionů korun. Magnát v minulosti vedl také skupinu CME, která vlastní českou TV Nova a slovenskou Markízu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adrian Sarbu (CME)

Adrian Sarbu (CME) | Foto: Forum 2000

Adrian Sarbu tvrdí, že je nevinný, a obvinění považuje za směšná. Jde podle něj o odplatu současného rumunského premiéra Victora Ponty.

„Říká se, že nepodpořil Pontu, který nedávno chtěl být prezidentem, ale vyhrál Iohannis. Takže Ponta, který je teď premiér, mu vrací úder,“ přiblížil pozadí kauzy zpravodaj maďarské tiskové agentury Jan Kokeš.

Sarbu tvrdí, že spojenci premiéra Ponty chtěli Mediafax dokonce koupit. Za důkaz svých tvrzení považuje i fakt, že v posledních měsících rumunská prokuratura obvinila z podobných trestných činů jako jeho i několik dalších zaměstnanců agentury.

Rumunsko má dlouhodobě s korupcí velké problémy, přestože se současná vláda proti ní snaží bojovat.

Soud, zatím nepravomocně, odsoudil za korupci jednoho bývalého a tři úřadující soudce a spolu s nimi také jednoho z nejbohatších rumunských podnikatelů.

Boj proti korupci

„Korupce existuje v médiích, stejně tak existuje v politice nebo u univerzitních institucí. Je to rumunská společnost a musíme se na to podívat reálně,“ popsal situaci v zemi profesor českého jazyka na bukurešťské univerzitě Sorin Paliga.

Boj s korupcí je podle něj v Rumunsku složitý, protože je všudypřítomná.

Odsouzení soudců a podnikatele považuje server Balkan Insight za jeden z nejtvrdších verdiktů, který v rumunských korupčních aférách padl. Jeden z obžalovaných dostal 22letý trest.

Za častější stíhání zkorumpovaných Rumunů zřejmě může i tlak Evropské unie. Za mřížemi v posledních letech skončila řada vysokých rumunských činitelů - mimo jiné bývalý premiér, několik exministrů i bohatých podnikatelů.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme