Britští poslanci schválili metodu umělého oplodnění, která využívá DNA tří lidí

Velká Británie se stane první zemí na světě, která zákonem umožní oplodnění in vitro s použitím DNA od tří osob. Spornou metodu schválila dnes Dolní sněmovna. První dítě by se její pomocí mohlo narodit už příští rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oplodnění lidského vajíčka

Oplodnění lidského vajíčka | Foto: Free Digital Photos

Technika, kterou vyvinuli vědci z univerzity v Newcastlu, zabrání přenosu vadných mitochondrií z matky na dítě. Předejde se tak poškození mozku, srdečním nemocem nebo oslepnutí.

Metoda je modifikovaná verze umělého oplodnění, při které se použije DNA rodičů plus asi 0,1 procenta DNA dárkyně zdravých mitochondrií. To jsou drobná tělíska v cytoplazmě buňky, která vytvářejí energii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nově schválené metodě umělého oplodnění s použitím DNA tří lidí mluvili ve vysílání Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek a předseda Výboru pro zdravotnictví za hnutí ANO Rostislav Vyzula

Použilo by se tedy vajíčko dárkyně, ze kterého by se odstranilo samotné jádro. Vědci už oplozená vajíčka zkušebně vytvořili, ale zatím je nesměli implantovat do dělohy.

Techniku podpořila řada předních vědců včetně držitelů Nobelovy ceny s tím, že DNA od dárkyně mitochondrií vývoj dítěte neovlivňuje. Genom mitochondrií je čistě funkční. Ovlivní činnost „baterie buňky“, ale neprojeví se například na výšce dotyčného nebo jeho inteligenci.

Hlavním argumentem zastánců je prevence přenosu smrtelných genetických onemocnění z matky na dítě. Jako příklad udávají Angličanku Sharon Bernardiovou, které na mitochondriální onemocnění zemřelo všech sedm dětí.

Předpokládá se, že by metoda mohla ve Velké Británii pomoci asi 150 párům ročně.

Proti je církev

Proti novince se naopak vyslovila anglikánská i katolická církev. Mají dojem, že metoda není ani bezpečná ani etická. Vadí jim, že dochází ke zničení embryí.

Jiní odpůrci se bojí, že by metoda mohla otevřít vrátka k další genetické modifikaci dětí. Rodiče by si podle nich pak mohli začít diktovat, jaké potomky chtějí.

Podle předsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví za hnutí ANO Rostislava Vyzuly je na metodě problematické to, že by zatím nemusely být bezpečně prozkoumány interakce mezi bílkovinami, které jsou v buňce mimo jádro, a vlastním jádrem.

„Dalo by se obrazně říct, že dítě rodičů, kteří jsou spavější, pomalejší, by se stalo olympionikem, protože mitochondrie jsou elektrárnou, zdrojem energie pro organismus,“ vysvětlil.

Novinku podpořil kabinet Davida Camerona a výsledný poměr hlasů byl 382 ku 128. Na hlasování se nevztahovala stranická disciplína, každý zákonodárce tak mohl hlasovat podle vlastního uvážení.

DNA | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme