Francouzský humorista u soudu litoval výroku, kterým podpořil teroristu Coulibalyho

V Paříži začal soud s francouzským humoristou a politickým aktivistou Dieudonnem, který je obviněn z obhajoby terorismu. Po atentátech v Paříži totiž napsal na svůj facebookový profil: Jsem Charlie Coulibaly - jako výraz podpory teroristovi, který zaútočil na židovský obchod v Paříži. Před soudní síň ho dnes přišli podpořit jeho příznivci a samotný Dieudonne vypověděl, že atentáty odsuzuje a statusu na sociální síti lituje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský komik Dieudonné

Francouzský komik Dieudonné | Zdroj: Reuters

Proces s humoristou Dieudonnem byl v Paříži zahájen kolem třinácté hodiny. Za výrok na sociální síti mu hrozí až sedmiletý trest vězení, pravděpodobnější je ale vysoká finanční pokuta.

„Tady ve Francii je to velké téma, protože už několik desítek lidí stanulo před soudem za podobný typ podpory, například za vzkazy Je suis Kouachi. Na druhou stranu je to pro Dieudonného pochopitelně reklama, i když každým dnem přicházejí zprávy o tom, že mu byla zrušena další a další vystoupení,“ přiblížil zpravodaj ČRo v Paříži Jan Šmíd.

K soudu přišla francouzského humoristu podpořit řada příznivců, podle nichž proces opět rozpoutá diskuzi o svobodě slova a výrazových prostředcích bavičů.

Dieudonne byl kvůli kontroverzním výrokům souzen už několikrát. Naposledy minulý týden kvůli obvinění z antisemitismu. Od soudu odešel s pokutou 30 tisíc eur.

Jan Šmíd, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme