V Uherském Hradišti sportuje každý pátý muž, v Plzni každá třetí dorostenka

Plzeň není jenom Evropské hlavní město kultury, ale také svým způsobem hlavní město sportu. Podle statistik se totiž v Plzni nejvíce sportuje. V přepočtu na obyvatele je tam 11,36 procenta sportovců. Z regionů je největší procento registrovaných sportovců v rámci republiky ve Zlínském kraji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále play off interligy, házená, Praha - Most

Finále play off interligy, házená, Praha - Most | Foto: Filip Jandourek

Kdybychom vzali v potaz jenom dorostence, tak už nemá Plzeň vůbec žádnou konkurenci. V západočeské metropoli jich sportuje skoro 60 procent, nejvíc je dorostenek. Údaje vychází ze statistik České unie sportu.

V interaktivní mapě si můžete prohlédnout počty registrovaných sportovců ve všech okresech České republiky vzhledem k počtu obyvatel v dané věkové kategorii.

„Je to tím, že to děláme dobře,“ tvrdí Jaroslav Šmíd, který mladé sportovce trénuje už téměř 30 let. „Je to tradicí, ke sportu je mládež vedená od malička.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Skutečnost, že nejvíce registrovaných sportovců v přepočtu na obyvatele je právě v západočeské metropoli, zaujala reportéra Ĺubomíra Smatanu

Trenérka Lenka Krejčí dodává, že ve městě jsou dobré podmínky. „Stále se to vylepšuje, aby děti mohly sportovat.“

„Protože dobrým klukům se narodily holky,“ pochvaluje si zase předseda plzeňské sportovní unie Pavel Froněk, proč mají v Plzni tolik děvčat v mnoha kategoriích.

Kromě této smělé teorie zdůrazňuje Pavel Froněk především hodně širokou základnu, čehož důkazem jsou i plzeňské trumfy ve fotbale, hokeji a třeba házené.

Sparta Praha, trénink, fotbal | Foto: Filip Jandourek

V počtu registrovaných sportovců je první Zlínský kraj

Kromě bohatě zdobených krojů patří do šatníku obyvatel Uherského Hradiště a okolí především solidní sportovní boty, funkční prádlo a průkazka klubu. V tomto kraji je totiž největší procento registrovaných sportovců v rámci republiky, a to téměř 13 procent.

Porovnejme to například s Karvinou, kde má v kapse průkazku klubu jen něco málo přes 3 procenta obyvatel.


Údaje vycházejí ze statistik České unie sportu

Lidé ve zvlněném kraji vína a folkloru sice o svém prvenství nevědí, i tak jsou ale na něj patřičně hrdí.

Tak třeba v obci Hluk, která má přes 4000 obyvatel, stojí obrovská sportovní hala.

„Tam je využití veliké,“ pochvaluje si důchodkyně Ludmila. „Také jsem závodila. Myslím si, že je to tady takové dané,“ dodává k velké místní sportovní tradici.

O pár kilometrů dál za několika kopci leží Uherský Brod. Ve škole se chystá trénink florbalu a Tomáš Králík přemýšlí, kde se tu bere tolik sportovců. Kromě tělocviku učí také zeměpis, a tak si vzpomněl, že tady je i největší procento věřících a že by to mohlo souviset.

Přehrát

00:00 / 00:00

V regionech vede v počtu registrovaných sportovců Zlínský kraj. Přesvědčil se o tom Ĺubomír Smatana

„Tady na dědinách – a je jich tu spousta – je tradiční jít v neděli do kostela a potom završit společenskou stránku neděle fotbalovým zápasem. Je to běžné, normální.“

Tuto odvážnou teorii pana učitele ale odmítá šéf sportovních svazů na Uherskohradišťsku František Grebeníček. Ten za vysokým počtem registrovaných sportovců vidí dobré podmínky a hlavně pečlivou evidenci.

„Věřím statistice tak, jak je, že je optimální. A takové drobné výchylky, které by tam mohly být, to je prostě nedostatek funkcionářů.“

ČOV chce evidenci zpřesnit

Na druhé straně nejen v Plzni a Zlínském kraji, ale v celé republice je potřeba evidenci sportovců upřesnit, říká generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.

„Chceme omezit do maximální možné míry to, aby někdo vykazoval černé duše a abychom uměli hlavně pragmaticky a logicky rozdělit prostředky těm, kteří to potřebují.“

Na základě počtu sportovců totiž dostávají svazy peníze od státu, a protože jde o miliardy, přesnou evidenci by to jistě chtělo.

Český olympijský výbor ji chce dokončit už letos, aby se příští rok rozdělovaly peníze podle nového klíče.

Zničené kabiny a tribuna | Foto: Jana Huzilová

Ľubomír Smatana, mkp, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme