Argentinský prokurátor před svou smrtí zvažoval zatčení prezidentky Fernándezové

Argentinský prokurátor Alberto Nisman, nalezený před dvěma a půl týdny mrtvý, podle všeho zvažoval zatčení prezidentky Cristiny Fernándezové. Návrh zatykače se našel v prokurátorově bytě při vyšetřování jeho záhadné smrti. Stále se přitom neví, jestli spáchal sebevraždu, nebo ho někdo zastřelil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinský prokurátor Albert Nisman

Argentinský prokurátor Albert Nisman | Zdroj: Reuters

Policie už si z bytu Alberta Nismana odnesla všechny dokumenty, které by mohly jeho smrt objasnit.

Vyšetřovatelka Nismanovy smrti přitom původně popřela, že by se zatykač v bytě našel. Argentinský premiér kvůli tomu na tiskové konferenci dokonce exemplárně roztrhal deník Clarín a prohlásil, že lže, když o takovém dokumentu píše. Jenže pak vyšetřovatelka obrátila a jeho existenci potvrdila.

Nisman pár dní před svou smrtí nařkl argentinskou prezidentku Cristinu Fernándezovou z toho, že mařila vyšetřování teroristického útoku proti židovskému středisku v Buenos Aires z roku 1994. Na tomto případu prokurátor 10 let pracoval. Zemřelo při něm 85 lidí a soudní proces není ani po 20 letech uzavřený.

Argentinská prezidentka zvažuje, že kvůli smrti prokurátora rozpustí tajnou službu

Číst článek

Třísetstránková zpráva, kterou Nisman dokončil v první polovině ledna, obviňuje kromě prezidentky i ministra zahraničí. Údajně se snažili zakrýt stopy, které podle obžaloby vedou přes libanonský Hizballáh k íránskému režimu.

Prezidentka a vláda tvrdí, že Nismanova nařčení jsou absurdní. Dokument zpochybňují i někteří právní experti.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová považuje obvinění za podíl na smrti prokurátora za absurdní | Foto: Reuters

David Koubek, mkp, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme