V Račeticích na Chomutovsku vyrostou desítky rodinných domků pro seniory

Desítky rodinných domů pro téměř dvě stovky seniorů chce postavit soukromá firma v Račeticích na Chomutovsku. Malá obec si od stavby netradičního bydlení pro seniory slibuje mimo jiné peníze do obecní kasy i pracovní příležitosti pro místní. Dokončení projektu ale bylo už několikrát odloženo a někteří lidé si myslí, že z velkých plánů nakonec sejde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Satelitní městečko Hamry nad Sázavou, stavba, staveniště

Satelitní městečko Hamry nad Sázavou, stavba, staveniště | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„Bude tam ubytováno 193 seniorů a každý ten senior, pokud tu bude mít trvalé bydliště, a na tom jsme se domluvili, že to bude jedna z podmínek, přináší do obce dva tisíce ročně,“ říká nezávislý starosta Račetic Vlastislav Hofman.

„Obec na tom teoreticky začne profitovat v restauraci, v obchodu, kulturních službách. Navíc v celém areálu vzniká 102 pracovních míst a zaměstnanci se budou přednostně etablovat z Račetic a z okolí,“ popisuje starosta plány na netradiční bydlení.

Pracovní příležitost si od vybudování seniorského bydlení slibuje i Lenka Kopecká z Račetic. „Mám zdravotnické vzdělání, takže pro mě by se možnost práce našla, hlavně v místě bydliště. Otázkou ale je, aby to skutečně bylo, a aby splnili, co slíbili.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Račeticích na Chomutovsku vyrostou desítky rodinných domků pro seniory. Natáčel tam redaktor Jan Beneš

Dokončení seniorského bydlení letos v červenci podle vedení obce nic nebrání. I když momentálně stavba stojí jednak kvůli tomu, že je zima, a také kvůli vyčkávání na státní dotaci.

„Developer má dnes prostavěno kolem 35 milionů korun, celé hrubé stavby jsou hotovy a probíhá v podstatě jednání o výši dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení a jednání s financujícími bankami,“ přibližuje starosta Hofman.

Lenka Kopecká už ale začíná být skeptická, seniorské bydlení totiž mělo být dokončeno už loni. „Pochybnosti trošku mám, protože už asi třikrát řekli určitý termín, kdy to bude otevřený.“

„Byla tady jednou schůze zájemců o práci, to je už je tak přes rok, dávali jsme tam životopisy, kontakty. Řekli mi, že po mateřské bych tu práci mohla sehnat, ale zatím nic se neděje moc, takže nevím,“ říká paní Lenka.

Domky mají být k dispozici v létě

Opoziční zastupitel Račetic ze sdružení Pro Račetice Josef Ryšavý proti záměru vybudovat desítky rodinných domů pro seniory nic nenamítá, bojí se jen, aby domy nakonec neobydleli sociálně slabí.

„My jsme v Račeticích měli jedinou obavu a to, aby se ze seniorského bydlení nestalo bydlení pro nepřizpůsobivé anebo jiné občany.“

V Račeticích žije 400 lidí, dalších téměř 200 sociálně slabých obyvatel by mohl být pro obec velký problém. To ale jasně odmítá nezávislý starosta obce Vlastislav Hofman.

„To vůbec ne. Víceméně tam máme takovou páku, že celý ten projekt dnes dokážeme zarazit, pokud by mělo dojít k něčemu takovému,“ rozptyluje obavy starosta.

Komplex domků by měl být seniorům k dispozici už letos v červenci. Jestli v něm desítky lidí letos skutečně najdou práci, bude jasné v létě.


Zvětšit mapu

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme