Hrozí Jordánsku ekologická katastrofa? Podívejte se na fotky z oázy Azrak, kde se příroda přetahuje s člověkem

Jordánsko dlouhodobě trápí katastrofální úbytek pitné vody. O malou řeku Jordán se dělí s dalšími dvěma sousedy, zásoby podzemních vod klesají a lidí a jejich nároků přibývá. Naděje se sice upírají do budoucího odsolování mořské vody, do té doby ale musejí Jordánci hledat jinde. Čerpání podzemních vod přitom může přinášet nedozírné ekologické škody… V oáze Azrak se o tom přesvědčil náš zpravodaj Štěpán Macháček.

Voda přitéká do několika jezírek mezi rákosím jen jedinou trubkou. A tenhle vodovod je navíc tak trošku podvod.

Vláda začala v Azraku čerpat v 80. letech minulého století vodu ve velkém. Zásobuje jí čtvrtinu hlavního města Ammánu, který leží necelých 100 km odtud. Hladina podzemní vody pak rapidně klesala a mokřady v Azraku před dvaceti lety úplně vyschly. Ve snaze tuto ekologickou katastrofu zvrátit se teď alespoň malá část odčerpávané vody vrací potrubím na povrch oázy.

Čtěte také

„Plánem je vrátit do původního stavu 10 % mokřadů. Zatím jsme ale dosáhli jen 4 až 5 %,“ říká Muhammad al-Kádí. Tenhle místní patriot se záchraně oázy věnuje naplno. „Počet druhů ptáků, kteří tudy migrovali ještě před vyschnutí mokřadů, byl asi 350, teď jich tu je zpátky skoro 250. Je to obrovský úspěch, že se tolik druhů vrátilo,“ říká Muhammad.

Vrátí se do oázy ptáci?

Oáza Azrak bývala se svými velkými vodními plochami uprostřed pouště důležitou zastávkou stěhovavých ptáků. Kdysi tu také odpočívali muslimští poutníci na cestě do Mekky.

Do rezervace se vrací stěhovavé i vodní ptactvo

Jdeme po jedné z dřevěných lávek naučné stezky. Se svými chabými ornitologickými znalostmi rozeznávám aspoň nádherně modrého ledňáčka.

Potravou pro ptáky tu byla mimo jiné malá rybička halančíkovec jordánský. Je to zdejší endemit a před definitivním vyhynutím ho zachránil odchyt z posledních kapek vysychajících mokřadů. Následně se choval v akváriích a teď se tu jordánští ochránci přírody pokoušejí halančíkovce vysadit znovu.

Místo, kde se příroda přetahuje s člověkem

„Tohle byla první oblast, odkud se začala voda pro Ammán pumpovat. Podívejte, jak to tu dříve vypadalo,“ ukazuje mi Muhammad smutně fotografii na informační tabuli. Jsou na ní obrovské vodní plochy, zatímco v reálu je před námi jen vyprahlá černá zem.

Fotografie z 80. let 20. století ukazují oázu ještě plnou vody

Jordánci si ekologické hrozby uvědomují možná víc než kterýkoliv jiný národ na Blízkém východě. Mokřady Azrak navštěvují hlavně školní exkurze. Tabuli s historickými fotografiemi si teď prohlíží, soudě podle oblečení, velmi zbožná muslimská rodina se dvěma dcerami.

„Chci se s dětmi podívat, jak se příroda u nás v Jordánsku za poslední desetiletí proměnila. Obrázky původní krajiny, které jsme tu viděli, na nás dost zapůsobily. Civilizace se na ničení přírody hodně podílela. Hlavně pro děti je dobré, aby viděly život přírody alespoň tady na vlastní oči,“ říká muž z Ammánu a z dřevěných chodníčků ukazuje svým dcerkám vzácný kousek křehké divočiny.

Je to místo, kde se příroda s člověkem přetahují o poslední kapky vody.

autor: mac
Spustit audio