Češi opět důvěřují ekonomice. Obchodníkům se loni zvýšily tržby

Češi loni utráceli víc než v předchozím roce, tržby maloobchodníků proto meziročně vzrostly skoro o 5,5 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Lidé zejména nakupovali nová auta a také investovali do oprav vozů. Dokládají to údaje z motoristického trhu, kde se tržby meziročně zvýšily téměř o 12 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Analytici čísla hodnotí jednoznačně pozitivně, znamená to totiž, že Češi začali znovu důvěřovat ekonomice. Nejvíc lidé utráceli před Vánocemi.

„Češi měli po té krizi, která nás v minulých letech provázela, poměrně chuť utrácet. Na druhou stranu jsme také viděli zlevnění ropy, což samozřejmě způsobí to, že každá domácnost má trochu více peněz na běžné útraty,“ říká hlavní ekonom společnosti GE Money Bank Petr Gapko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi loni utráceli víc než v předchozím roce, tržby maloobchodníků meziročně vzrostly

S tím souhlasí i hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda:

„Potvrzuji pokračující oživování české ekonomiky i to, že lidé mají větší reálný zůstatek, protože ceny jsou nízké. Dokonce už ke konci roku v řadě segmentů klesaly, což ve spojení s pokračujícím zlepšováním stavu trhu práce vede k tomu, že spotřeba roste.“

Spotřebitelská důvěra je zatím nejlepší od prvního čtvrtletí roku 2007, kdy ještě nepropukla světová finanční krize, lidé tedy budou podle odborníků utrácet i letos.

„Vysoké spotřebitelské výdaje přetrvají minimálně v prvních měsících roku 2015. Budou podpořeny kromě dobré důvěry obecně tím deflačním prostředím v eurozóně i v České republice, které možná přidělává vrásky na čele centrálním bankéřům, ale z hlediska spotřebitelů je to minimálně krátkodobě velmi příznivý efekt a jev,“ vysvětluje Kovanda.

Aktuální data zveřejnil i Eurostat. Také v eurozóně lidé utráceli více než obvykle a čísla předčila očekávání analytiků. Největší růst zaznamenalo Lucembursko, kde se tržby zvedly dokonce o více než devět procent. Naopak nejméně utržili finští obchodníci.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme