Video s brutálním upálením jordánského zajatce připomíná profesionální hraný film

Poslední video Islámského státu vypadá spíše jako profesionální hraný film. A to i přesto, že na něm teroristé zaživa upalují jordánského zajatce. Video má přes 20 minut a podle odborníků se točilo i několik dní za účasti profesionálního režiséra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívka drží fotografii jordánského pilota, kterého zajali a popravili džihádisté z hnutí Islámský stát

Dívka drží fotografii jordánského pilota, kterého zajali a popravili džihádisté z hnutí Islámský stát | Zdroj: Reuters

Šestadvacetiletý pilot Maáz Kasásba na záběrech působí spíš jako herec, který propaguje nový film. V oranžovém vězeňském obleku se prochází kolem dlouhé řady islámských radikálů, kteří mají na sobě nažehlené maskáčové oblečení, na hlavě kukly a v rukou zbraně. Vše dokreslují filmové zvukové efekty, ze kterých je cítit strach.

Režisér a dokumentarista Martin Řezníček, který učí na pražské FAMU, Českému rozhlasu řekl, že autoři použili i profesionální natáčecí techniku.

„Je to profesionálně ozáběrované, pravděpodobně i natočené na více kamer. Měli na to i nějaký scénář, protože tam ty chůze, to jsou věci, co se vymýšlejí předem s tím, že tam musí nějakým způsobem zinscenovat i bojovníky,“ říká dokumentarista a dodává, že jde o velmi dobře odvedenou propagandistickou práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O více než 20 minut dlouhém videu Islámského státu hovořila Veronika Hlaváčová

Řezníček také nevylučuje, že má jeho autor zkušenosti i s režírováním evropských nebo amerických filmů.

Video může pomoci tajným službám

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že je upálení pilota další ukázkou krutosti a barbarství islamistů. Videozáznam prý zdvojnásobí odhodlání zničit Islámský stát. Český prezident Miloš Zeman zase řekl, že jde o brutální čin zbabělců.

Podle bezpečnostního experta Mariána Brzybohatého ale jakékoli zveřejněné video pomůže zpravodajcům, kteří se zaměřují na boj s terorismem. Na stopu se můžou dostat třeba i díky natáčení technice.

„Pochopitelně že se ta analýza zaměřuje i na identifikaci možných účastníků nebo lidí, kteří se tam vyskytují, zaměřuje se identifikaci prostředí, jejich chování, času, ve kterém to probíhá, prostředků a techniky, které byly použity při výrobě toho videa. A to samo o sobě má dost vysokou vypovídající hodnotu,“ vysvětluje Brzybohatý.

Jordánského pilota Kasásbu věznili radikálové už od konce prosince. Původně ho prý chtěli vyměnit za své dva stoupence.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme