Pražský pětiboj oslovil několik stovek dětí. Motivovali je Synek či Kašpárková

Více než 400 dětí z českých základních škol se sešlo v hale na Podvinném mlýně. Během Pražského pětiboje si vyzkoušeli nejrůznější sportovní disciplíny, které je mají přivést ke sportu a naučit všestrannosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednou z disciplíny byly sed-lehy

Jednou z disciplíny byly sed-lehy | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Pražský pětiboj vychází z projektu odznaku všestrannosti olympijských vítězů. V letních měsících děti z druhého stupně základních škol zdolávají hned deset disciplín. Halová podoba nabízí sice poloviční, zato intenzivnější vyžití přímo na palubovce.

„Trojskok, švihadlo, hod medicinbalem pozadu, dribling a leh–sedy. Ve škole trénujeme překvapivě docela hodně na to, že nejsme sportovní třída,“ prozrazují disciplíny žáci ze Základní školy Křesomyslova v Praze 4.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražsý pětiboj navštívil i reportér ČRo Pavel Petr

Své žáky pozorně poslouchala učitelka Daniela Bertlová. Na škole, kromě dvou hodin tělesné výchovy týdně, děti mohou navštěvovat ještě sportovní kroužek. Pětiboj je pro všechny odměnou. „Je to perfektní motivace. Během roku může soutěžit třeba 16 dětí, což ve většina jiných sportů není.“

V hale na Podvinném mlýně své umění předvedlo 400 mladých sportovců z pětačtyřiceti škol. Za bedlivého dohledu mistrů svého oboru. Například trojnásobného mistra světa ve skifu a dvojnásobného stříbrného medailisty z olympijských her Ondřeje Synka.

„Doma mám 2 děti, tak jsem na to zvyklý. Přijde mi to jako super projekt. Hlavně, že se hýbou a nesedí doma u počítače. Třeba je to chytne a začnou se hýbat ještě víc,“ věří veslař.

Pro děti je důležitá především všestrannost. „Disciplíny, které se tu šly dnes, nejsou z žádného sportu, ale jsou vybrané tak, aby se děti naučily ‚z každého rožku trošku‘,“ vysvětluje mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

„Jsou i o obratnosti, takže je poznat, kdo se tomu na škole věnuje a kdo ne. Musím říct, úroveň provedení se rok od roku zlepšuje,“ mohla konstatovat bývalá atletka.

Na malé sportovce dohlíželi Šárka Kašpárková či Ondřej Synek | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme