Nejvyšší islámské autority ostře odsuzují upálení jordánského pilota

Ze zemí arabského světa zaznívají ostré odsudky brutální vraždy jordánského pilota. Upalování je podle muslimských autorit v rozporu s islámem a zaslouží si nejtvrdší tresty. Velký imám respektované káhirské univerzity al-Azhar prohlásil, že radikálové z hnutí Islámský stát si za své teroristické činy sami zaslouží zabití, ukřižování nebo useknutí končetin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šejch Ahmad Tájib (vlevo) s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem (archivní foto)

Šejch Ahmad Tájib (vlevo) s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Šejch Ahmad Tájib vysvětlil, že takto kruté tresty ukládá Korán těm, kdo znetvořují těla nevinných lidí.

Upozornil, že podobné barbarství islám zakazuje i v reakci na útok během válečného konfliktu. Velký imám také vyzval muslimy k tomu, aby přijali odpovědnost za vznik terorismu a zničili Islámský stát.

Ahmad Tájib byl do funkce jmenován ještě za prezidenta Mubáraka a velkým imámem zůstal i po revoluci. Jde o vzdělaného člověka, na pařížské Sorbonně například získal doktorát z islámské filozofie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničněpolitický komentátor ČRo Milan Slezák rozebral výrok šejcha Ahmada Tájiba, který je nejvyšší autoritou sunnitských muslimů

„Pokud jde o jeho postavení v muslimském světě, kdybych ho měl k někomu přirovnat ve světě křesťanském, tak bych ho přirovnal k papežovi,“ říká zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

„Je pravda, že nemá tak silné slovo jako papež, na druhou stranu nad něj už v sunnitském světě není vyšší instance. A jestliže se k sunnitské větvi islámu hlásí právě i Islámský stát, tak by teoreticky vzato měl právě autoritu vrchního imáma z Káhiry uznávat,“ dodává.

Jordánsko chce posílit boj proti džihádistům

Upálení jordánského pilota odsoudila rovněž Mezinárodní asociace muslimských učenců. Přední imámové ze Saúdské Arábie, Jemenu a duchovní napojení na Muslimské bratrstvo zase mluví o teroristickém činu zločinců, kteří jednají v rozporu s islámem.

Jordánsko v odplatě za vraždu pilota Maáze Kasásby popravilo dva teroristy, kteří byli už dříve odsouzeni k smrti. Zároveň chce posílit boj proti džihádistům. Do koaličních náletů na pozice bojovníků Islámského státu se zatím nezapojí Spojené arabské emiráty.

„Nezvažujeme pozemní operaci, ale pomoc irácké armádě, syrské umírněné opozici nebo kurdským Pešmergům. Jde nám o koaliční spolupráci, která pomůže zastavit extremismus a terorismus a postupně zničit Islámský stát,“ přiblížil mluvčí jordánské vlády Muhammad Múmaní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současných hrozbách ISIS hovořili předseda Ústředí muslimských obcí v Česku Muneeb Alrawi a analytik Fakulty sociálních věd UK Ondřej Ditrych

Podle předsedy Ústředí muslimských obcí v Česku Muneeba Alrawiho není násilí správným řešením.

„Problém není v tom, jak zničit Islámský stát, ale jak zničit ideologii. Je potřeba pracovat na jejím vyvrácení. Hrubá síla možná zničí deset radikálů, ale vytvoří stovky dalších radikálů,“ tvrdí Alrawi.

„Takzvaný Islámský stát není příčinou, ale důsledkem mnoha událostí a faktorů – především násilí a zpackaných intervencí Spojených států a jejich spojenců.“

Světová média nahrávají Islámskému státu

Alrawi věří, že je Islámský stát potřeba zastavit, ale podle něj na to jde svět zatím špatně. Islámský stát přitom prý vyhrává i v médiích.

„Myslím si, že svět reaguje, ale nemá iniciativu. Islámskému státu se zatím daří vyhrávat i mediálně. Nechává pro sebe vlastně pracovat všechna světová média,“ dodává Alrawi.

S tím, že světová média pracují ve prospěch Islámského státu, když šíří videa s popravami, nesouhlasí analytik Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Ondřej Ditrych.

„Neřekl bych, že pracují přímo v jeho prospěch, nicméně mu dávají prostor pro šíření jeho propagandistických videí a fotografií,“ tvrdí odborník na terorismus.

„Domnívám se, že nový způsob, jakým Islámský stát veřejně vraždí své odpůrce, je veden záměrem fascinovat — a fascinovat nejen světovou veřejnost, ale i potenciální rekruty, protože je to především součást verbovací strategie.“

Milan Slezák, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme