Spojené státy rozdělilo očkování. O účincích se přou i vrcholní politici

Očkovat, nebo neočkovat. Debata na toto téma se s novou silou rozhořela ve Spojených státech. A zasahuje až do nejvyšší politiky. O tom, jestli by rodiče měli, nebo neměli nechat očkovat malé děti proti klasickým nemocem, už debatuje Kongres, prezident a přou se o to i budoucí prezidentští kandidáti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Celonárodní debatu o očkování rozpoutal v USA výskyt spalniček, klasické dětské nemoci, kterou experti ve Spojených státech už před 14 lety považovali za vymýcenou. V prosinci se ale virus po letech objevil v Kalifornii a poté i na několika dalších místech.

Znovu se teď proto probírají argumenty předních expertů na zdravotnictví, zda rodiče mají povinnost děti očkovat v zájmu veřejného zdraví, nebo mají mít svobodu rozhodnout se podle svého uvážení.

Vyjadřují se i přední politici

Na téma očkování teď v Americe mají potřebu promluvit úplně všichni. K věci se už pochopitelně vyjádřil úřadující prezident Barack Obama, který v pondělí vyzval rodiče, aby nechali své děti očkovat proti nemocem, jako jsou právě spalničky, zarděnky, příušnice a další nemoci, kterým lze vakcínami předcházet.

Naopak nejžhavější potenciální demokratická kandidátka na prezidentku v roce 2016 Hillary Clintonová byla ve své reakci stručná a jasná. Na Twitteru suše ohlásila, že vědecké poznatky jsou jasné: „Země je kulatá, nebe je modré a vakcíny fungují. Chraňme naše děti“.

Republikáni jsou v pohledu na věc mnohem rozdělenější. Například další potenciální prezidentský kandidát, guvernér New Jersey Chris Christie, řekl, že rodiče by měli mít co se očkování svých dětí na výběr. Senátor Rand Paul z Kentucky, původním povoláním oftalmolog, zase prohlásil, že slyšel o případech, kdy vakcíny způsobily dětem mentální problémy.

Obě tyto prohlášení vyvolaly smršť reakcí. Kritici očkování léta tvrdí, že vakcíny mohou být pro malé děti nebezpečné.

Experti v Kapitolu

Americká debata o očkování došla už dokonce tak daleko, že Kongres na svou půdu povolal přední experty na zdravotnictví.

Ředitelka Národního centra pro imunizaci a onemocnění dýchacích cest zde uvedla, že vakcíny zachraňují lidské životy a jsou nejlepším způsobem, jak rodiče můžou chránit zdraví svých dětí před nemocemi, kterým je možné právě vakcínami zabránit.

To, že by vakcíny způsobovaly dětem mentální problémy nebo autismus, vědci na půdě Kongresu odmítli.

Lenka Kabrhelová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme