Z vedení brazilského Petrobrásu odešla ředitelka a pět manažerů

Brazilský ropný gigant Petrobrás opouští šest vysokých manažerů a také generální ředitelka. Rezignovat se rozhodli kvůli korupčnímu skandálu, do kterého byly podle policie zapojené velké stavební a inženýrské firmy a také politici vládní koalice. Odborníci se shodují, že výměna vedení je pouze prvním krokem k napravení reputace největší firmy v Latinské Americe.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo brazilského ropného koncernu Petrobras v Rio de Janeiru

Sídlo brazilského ropného koncernu Petrobras v Rio de Janeiru | Zdroj: Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, která kdysi předsedala dozorčí radě polostátního Petrobrásu, chtěla vedení firmy obměnit, i když o něco později. Teď musí vše urychlit.

Tlak na manažery se vystupňoval poté, co nedovedli naložit se ztrátami, které způsobily uměle navyšované ceny zakázek. Podle policie přišla firma v přepočtu nejméně o 90 miliard korun, ale možná byly ztráty až sedmkrát vyšší.

V rámci vyšetřování jsou za mřížemi tři bývalí ředitelé divizí Petrobrásu a desítky dalších lidí, včetně manažerů dodavatelských firem. Zatýkání politiků policie nejspíš teprve chystá.

David Koubek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme