Zakladatel serveru Silk Road půjde za mříže až na doživotí

Soud s kontroverzní internetovou stránkou Silk Road je u konce. Provozovatele serveru porota uznala vinným z obchodu s omamnými látkami a spiknutí za účelem praní špinavých peněz. Hrozí mu doživotní vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyn a Kirk Ulbrichtovi, rodiče Rosse Ulbrichta (vzadu vpravo) mluví s novináři

Lyn a Kirk Ulbrichtovi, rodiče Rosse Ulbrichta (vzadu vpravo) mluví s novináři | Zdroj: Reuters

Američtí vyšetřovatelé tvrdí, že zájemci mohli na serveru sehnat téměř cokoliv. Třeba si objednat jakékoliv ilegální drogy, nebo dokonce vraždu. Platilo se za to mimo jiné i bitcoiny. Nákupů drog se podle BBC uskutečnily na Silk Road statisíce.

Newyorský soud teď jejího provozovatele, třicetiletého Rosse Ulbrichta, uznal vinným ve všech bodech obžaloby.

Třicetiletý Ross William Ulbricht vystupoval pod přezdívkou Dread Pirate Robertsze. Policie jeho činnost a stopy v internetu sledovala dva roky.

Kontroverzní server mu v minulosti vynesl miliony dolarů. Jaký trest na Ulbrichta čeká, to zatím není jisté. Hrozí mu až doživotí.

Obdobné stránky hlídá i Česko

Podobné servery stíhají zpravodajci po celém světě. Také česká policie se s portály, které nabízejí ilegální služby, potýká už několik let.

Naposledy v loňském roce byla Česká republika součástí obrovské razie, při které evropské úřady zablokovaly 400 podezřelých stránek. Netýkalo se to pouze prodeje drog, ale také třeba zbraní nebo dětské pornografie.

Počet Čechů, kteří si drogy kupují po internetu, ale roste. Nejvíc si v minulosti objednávali pervitin a marihuanu, a to hlavně na zahraničních serverech. Balíček jim pak nepřijde letecky, ale většinou běžnou poštou nebo kurýrem.

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

mkp, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme