Karlovy Vary možná protne nová kabinková lanovka, někteří obyvatelé jsou skeptičtí

Karlovy Vary plánují postavit kabinkovou lanovku. Propojit by měla městskou část Drahovice s lázeňským centrem, a ulevit tak místní dopravě. O stavbě lanovky rozhodne studie, kterou město připravuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kabina lanovky

Kabina lanovky | Foto: Stanislava Brádlová

Do lázeňského centra Karlových Varů míří více než sto let podzemní lanovka. Funguje bez problémů a využívá ji hodně lidí. Na stavbu nové lanovky se ale někteří obyvatelé s důvěrou nedívají.

„Další lanovka ve Varech mi přijde zbytečná. Takových projektů už tady v minulosti bylo. Nepřipadá mi to reálné,“ říká jeden z obyvatel města.

Někteří lidé jsou ke stavbě skeptičtí, podobně jako tato žena: „Dobrý nápad to je, ale kdo ví, jestli to vůbec bude.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Karlových Varech možná vznikne kabinková lanovka. O její stavbě rozhodne studie, kterou město připravuje. Téma pro Andreu Strohmaierovou

Primátor města Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy ale slibuje, že nová kabinková lanovka ulehčí dopravě, která zatěžuje lázeňskou část.

„Karlovy Vary svým reliéfem nabízejí, aby byla v co největší míře využita takzvaná vertikální doprava. Lázeňské území je dopravně velmi obtížné dostupné, doprava území zahlcuje a my se mu snažíme odlehčit,“ přibližuje situaci Kulhánek.

Město podle něj hledá nějaký ekologický způsob, kterým se lidé dostanou ze záchytných parkovišť do lázeňského centra.

V návrhu jsou tři možné trasy. Která bude nejlepší a jestli má vůbec projekt smysl, o tom rozhodne studie za 200 tisíc korun.

„Projekt byl prezentován na ministerstvu dopravy a byl velmi pozitivně hodnocen. Abychom zjistili, jestli je ekonomicky a technicky realizovatelný a zda po něm bude dostatečná poptávka, tak je zadána tato tipovací studie. Na jejím základě se budeme moci rozhodnout, zda budeme žádat evropské prostředky na realizaci tohoto projektu,“ dodává Kulhánek.

Andrea Strohmaierová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme