Vlakové neštěstí ve Studénce opět projednával soud, konec procesu je zatím v nedohlednu

5. únor 2015

Dělníci manipulovali s mostem nad železnicí a pod ním nerušeně projížděly vlaky. To se dělo ve Studénce v roce 2008 až do chvíle, kdy se most zřítil do kolejiště a narazil do něj vlak.

České dráhy tvrdí, že výluka nutná nebyla. Novojičínská justice hledá viníky už několik let.

„Když bourají most na D1, tak je to zastavené úplně, nikdo tam není. A když se to dělalo tam, tak se to dělalo za plného provozu,“ říká svědek Jiří Běčák.

Je z jedné z firem, která prováděla bourací práce. Na stavbě byl tehdy denně a nemohl uvěřit tomu, že pod mostem v plné rychlosti jezdí vlaky.

A právě výluka byla u soudu tématem číslo jedna, došlo i na překřikování a výměnu názorů.

Přípravář výroby z Ostravských dopravních staveb, dnes Eurovie, Boris Motloch vypověděl, že firma s výlukami počítala a vyčlenila na ně peníze. Setkala se ale s nezájmem Českých drah. Na mikrofon se vyjadřovat nechtěl.

„Nemůžu vám k tomu soudu nic říct, protože jsem zaměstnanec firmy a nejsem kompetentní. Od toho máme mluvčí,“ odkázal nás Boris Motloch.

Zástupce Českých drah Adam Svojanovský ale nezájem odmítá, výluky podle něj nutné nebyly.

„To není nezájem. Ve chvíli, kdy stavebníci požádali, byla s nimi sepsána smlouva o výluce a ta výluka byla. Myslím, že je jedno, jestli ten most spadne na vlak, který jede desetikilometrovou rychlostí, nebo by spadl na vlak, který jede sto čtyřicet. Nevidím rozdíl v tom, jestli by byla nebo nebyla výluka. Pokud ten most spadl, tak spadl,“ míní Svojanovský.

U soudu budou zřejmě vypovídat další železničáři. Trvá na tom zmocněnec jedné ze dvou hlavních stavebních firem Bögl a Krýsl Radek Ondruš.

„V rámci systému Českých drah musíme zjistit, kdo v té době za to odpovídal, kdo tam ten vlak pustil. Pád mostu jsou dva zranění, ale ten, kdo tam pustil vlak, zavinil těch osm mrtvých,“ vysvětluje Ondruš.

Kdy dlouholetý soudní proces skončí, stále není jasné. Na řadu nejspíš přijdou další svědci a další znalecké posudky.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio