Polovina kontrolovaných obchodníků podvádí se slevami

5. únor 2015
Zprávy z

Česká obchodní inspekce na Vysočině zjistila, že až polovina obchodníků klame své zákazníky se slevami. V té souvislosti rozdali vysoké pokuty. Kupující například platí jinou cenu, než sleva avizuje a velmi často si ji musí dopočítat sami.

Poměrně velká skupina lidí se ale okrást nenechá. Příkladem je jihlavská důchodkyně Božena. „Tam bylo napsáno - sleva 20%. U pokladny jsem měla platit celou částku. Řekla jsem, že to nechci. Pokladní zavolala kolegu, za chvíli přišel a měla jsem tam slevu,“ dělí se o zkušenosti seniorka.

Slovo sleva je bezesporu slovem magickým. Na jediném patře jihlavského obchodního centra jsme našli dvacet obchodů s tímto lákadlem. „Je to taková lákavá nabídka, určitě se podíváme,“ říkají jednohlasně dvě mladé dívky, které slovo sleva rovněž láká.

Slevy, ilustrační foto

Sami oslovení obchodníci mnohdy váhají, jestli uvedená procenta slev platí. Našli jsme obchod, kde na výloze slibují vše za poloviční cenu. Realita je ovšem jiná. „To platilo jen na některé zboží, třeba na kabelky bylo jen 15%. A to se píše všude, znáte to,“ upřímně sdělila do mikrofonu Českého rozhlasu prodavačka.

Pracovníci České obchodní inspekce navštívili na Vysočině 330 obchodů a pochybení zjistili u 170 z nich.

autoři: mik , ost
Spustit audio