Ústecká univerzita bude mít nejmladšího rektora v republice

5. únor 2015

Novým rektorem ústecké univerzity na další čtyři roky se stane Martin Balej. Po jmenování prezidentem to bude nejmladší rektor u nás - je mu 37 let. Akademický senát ho zvolil až napodruhé. Podzimní volba totiž skončila patem - ani jeden ze čtyř kandidátů nezískal většinu. Balej tentokrát porazil děkana Fakulty umění a designu Michala Kolečka.

Balej tentokrát porazil děkana Fakulty umění a designu Michala Kolečka. Třetím adeptem byl děkan Fakulty výrobních technologií František Holešovský, který skončil v prvním kole.

Dosavadní rektor René Wokoun tentokrát svůj post neobhajoval. Výsledek nechtěl komentovat, před hlasováním ale Baleje označil za osobnostně i odborně nevyzrálého člověka. Budoucí rektor chtěl po podzimním neúspěchu obavy z nízkého věku rozptýlit a vyměnil některé nejbližší spolupracovníky. Například kvestorem by měl být předseda správní rady univerzity Leoš Nergl, který pracuje na Českém statistickém úřadě.

Poražený Michal Koleček předá za dva týdny vedení Fakulty uměni a designu nástupci a stane se proděkanem. „Nechci, aby to vyznělo, že o docentu Balejovi pochybuji, ale to, jaká bude UJEP nezávisí jen na vnitřní situaci univerzity, ale závisí to i na vnějších podmínkách, které se v poslední době mění – například s novelou vysokoškolského zákona,“ podotkl Koleček.

Vedoucí katedry geografie na Přírodovědecké fakultě Martin Balej bude mít jako nový rektor jeden velký úkol - dostavbu kampusu. Jde hlavně o výstavbu Centra přírodovědných a technických oborů.

„Je to velká budova plná laboratoří. Není to jako tady, přednáškové sály nebo kanceláře. Bude třeba velkého jednání s Fakultou životního prostředí a s Přírodovědeckou fakultou, aby zažitý systém, kdy každý chce mít svůj mikroskop u sebe na stole, aby tuto filozofii postupně opouštěli a zvykli si na to, že elektronový mikroskop nemusí mít každý, ale může být jeden nebo dva a vzájemně se sdílel,“ vysvětluje Balej a dodává: „Budu jednat s děkany FŽP a PřF tak, aby se ta budova pro ně stala zázemím, sdílenými laboratořemi maximálně. Aby se připravili i na pokles počtu studentů. Ale v tuhle chvíli neřeknu., jestli by se měla stěhovat celá FŽP.“

Martin Balej chce také univerzitu dostat do širšího povědomí. „Měli bychom se soustředit na 4-5 vědecko-výzkumných směrů, kde bychom měli být pro odbornou i laickou veřejnost čitelní. Aby věděli, že UJEP už není jenom pajďák, ale že se tady dělají nanotechnologie, biosenzory atd.“

Nový rektor po jmenování prezidentem povede UJEP od března další 4 roky.

autor: hau
Spustit audio