Řecko má dodržovat stávající dohody, vzkázal německý ministr financí

Ministři financí Německa a Řecka během berlínské schůzky nenašli společnou řeč. Wolfgang Schäuble nadále trvá na tom, aby Řecko dodržovalo uzavřené dohody a plnilo úsporný program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři financí Německa Wolfgang Schäuble a Řecka Janis Varufakis

Ministři financí Německa Wolfgang Schäuble a Řecka Janis Varufakis | Zdroj: Reuters

"Evropští partneři nám vyplatili hodně peněz. Evropa vyjádřila velkou solidaritu s Řeckem, ale peníze byly určené pro nesprávný účel. Více než 90 procent finanční pomoci šlo na umořování neudržitelného dluhu," řekl v Berlíně řecký ministr Janis Varufakis.

Pro svou zemi žádá přechodný program do konce května letošního roku, aby nová řecká vláda mohla představit svůj reformní plán.

Německo ale žádné ústupky Řecku neslíbilo. Německý ministr podotkl, že mezi Berlínem a Aténami panují rozpory v pohledu na hospodářskou politiku, kterou chce nová řecká vláda vést.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomické situaci Řecka a jeho vyjednávání s Německem mluvil s publicistou Petrem Robejškem Vladimír Kroc

Wolfgang Schäuble nicméně nabídl Řecku 500 německých daňových expertů, kteří by mohli pomoci Aténám zlepšit výběr daní a zjednodušit administrativu, která je s ním spojená.

Podle publicisty Petra Robejška se nejedná o návrh nový ani originální.

„Pozoruhodné na tomto tématu je to, že se německé vládě a vedení eurozóny obecně nepodařilo prosadit již při minulé řecké vládě, aby něco tak elementárního, jako že nejbohatší v zemi neplatí daně, bylo odstraněno,“ řekl.

„Německá vláda se po dlouhé době začíná chovat tak, jak se měla chovat od samého počátku, a sice striktně s hlavním cílem chránit peníze daňových poplatníků nejen Německa, ale i severu Evropy.“

ČTK, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme