Barack Obama označil dalajlámu za přítele a inspiraci a vyzval k toleranci a pokoře

Za přítele a inspirativního člověka označil americký prezident Barack Obama tibetského duchovního vůdce dalajlámu. Udělal to ve Washingtonu během projevu na náboženském fóru, kde je dalajláma jedním z hostů. A to i přes protesty čínské vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama náboženském fóru ve Washingtonu

Americký prezident Barack Obama náboženském fóru ve Washingtonu | Zdroj: Reuters

Prezident Obama v projevu na téma náboženských svobod vyzval k toleranci a k dodržování jednoho ze základních práv, práva na svobodu vyznání.

Dotknul se i velmi aktuálních otázek. Ve jménu víry některé skupiny mohou utlačovat jiné a páchat zločiny.

Obama konkrétně zmínil Islámský stát nebo nedávné útoky v Paříži. To jsou podle něj projevy netolerance a zneužívání víry.

Podobné činy ale podle něj nejsou v historii nic nového. V minulosti se již objevovaly. A podle Obamy nejsou ani vlastní jedné náboženské skupině.

Překonat je je možné tolerancí a pokorou, ke které Obama veřejnost i vlády vyzval. Prezident připomněl, že společně s náboženskými svobodami je třeba hájit i svobodu slova.

Náboženské fórum se ve Washingtonu koná pravidelně každý rok. Na akci se scházejí duchovní vůdci, politici i občanští aktivisté.

Součástí bývá tradičně i projev prezidenta. Letos dostal pozvání i tibetský exilový vůdce dalajláma. To, jestli se oba vůdci setkají mimo oficiální program, jisté není.

Čína i přesto protestovala a vyzvala Spojené státy, aby braly ohledy na vzájemné vztahy. Bílý dům dopředu kritiku Pekingu nekomentoval. Prezidentův úřad nicméně připomněl, že Barack Obama se považuje za stoupence dalajlámova učení a s tibetským duchovním vůdcem se již několikrát setkal. Naposledy před rokem ve Washingtonu.

Tibetský exilový vůdce dalajláma náboženském fóru ve Washingtonu | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme