Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2014 získali Martin Veselovský a Petr Třešňák

Laureáty prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2014 jsou moderátor DV TV Martin Veselovský a zástupce šéfredaktora časopisu Respekt Petr Třešňák. Ocenění za kvalitní novinářskou práci dnes převezali v Národním muzeu v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební Speciál Martina Veselovského na téma energetika, Jaroslav Novák

Předvolební Speciál Martina Veselovského na téma energetika, Jaroslav Novák | Foto: Filip Jandourek

Martin Veselovský působil šest let v pořadu České televize Události, komentáře a ještě déle v různých diskusních pořadech Českého rozhlasu. Loni spolu s kolegy založil internetový projekt DVTV, který mu dál umožňuje rozvíjet umění vést rozhovor.

"Schopnost trvat na svém a neuhnout, schopnost nesklouznout k agresivitě a nadto si zachovat šarm. Schopnost rychlé reakce a bystrého úsudku. Schopnost vést rozhovor v nejlepších tradicích britské televizní a rozhlasové žurnalistiky. Jen u málokterých moderátorů najdete všechny tyto schopnosti a hlavně: v tak vyvážené konstelaci," uvedli pořadatelé o oceněném.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s laureátem letošní Ceny Ferdinanda Peroutky Martinem Veselovským pro Radiožurnál

Martin Veselovský v děkovné řeči mimo jiné zmínil, že Ferdinand Peroutka pro něj byl vždy inspirací.

„Ferdinand Peroutka se stal mým vzorem, ještě než jsem vůbec začal myslet vzdáleně na to, že bych se kdy stal novinářem. Někdy na začátku 90. let jsem si nakoupil všechny jeho knížky, přečetl je a pak jsem si řekl: Sakra ten je dobrý, takový bych chtěl taky někdy být,“ řekl.

Zástupce šéfredaktora Respektu Petr Třešňák píše komentáře, rozhovory, glosy a texty do rubriky Téma. Do časopisu začal přispívat v roce 1995, ještě jako devatenáctiletý student prvního ročníku žurnalistiky. Stálým členem redakce se stal v roce 2001.

Sdružení Ferdinanda Peroutky se ozvalo v minulém týdnu poté, co prezident Miloš Zeman v projevu na mezinárodním fóru k výročí konce holokaustu hovořil o Peroutkově údajném článku Hitler je gentleman. Textem, jehož existenci řada odborníků zpochybnila, chtěl doložit novinářovo údajné intelektuální selhání. Sdružení vyzvalo prezidenta k omluvě, Zeman na svých výrocích trvá.

Pořadatelé připomněli, že Třešňák má raději jednoduchý jazyk, bez nadbytečných metafor. Za svůj článek Velký úklid bezdomovců dostal v roce 2011 evropskou novinářskou cenu, stejně jako o dva roky později za reportáž z psychiatrické léčebny Dobrodružství v pavilonu č. 14.

Ocenění v podobě skleněné knihy uděluje Sdružení Ferdinanda Peroutky s cílem zvýšit prestiž novinářské a publicistické práce a profese. Vyznamenání by podle sdružení měli vykazovat vlastnosti, jež Peroutku zdobily především, totiž naprostou bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu, která vylučuje rozpor mezi slovy a činy.

V předchozím roce cenu převzali Ivan Klíma a Jiří Peňás.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

ČTK, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme