Čapkova hra Loupežník má premiéru v pražském Divadle na Vinohradech

Co se stane, když se mladičká dívka ze spořádané rodiny zamiluje do chuligána a buřiče, a ten se s ní navíc zabarikáduje v domě? Právě o tom je Čapkova hra Loupežník, kterou dnes v premiéře uvádí pražské Divadlo na Vinohradech. Režisér Tomáš Töpfer do hlavních rolí obsadil Marka Holého a teprve sedmnáctiletou Sabinu Rojkovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo na Vinohradech v Praze 2

Divadlo na Vinohradech v Praze 2 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Černobílé záběry letní venkovské idylky z poškrábaného celuloidového filmu, podmalované hudbou z praskající desky. Takový je začátek vinohradského Loupežníka. Atmosféra z filmů pro pamětníky se vzápětí přenese z plátna na jeviště.

Režisér a zároveň ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer záměrně nechtěl Čapkovu hru z roku 1920 aktualizovat:

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou premiéru Divadla na Vinohradech - Čapkova Loupežníka - představila redaktorka Marina Feltlová

„Loupežník nemusí být sprejer a nemusí mít džíny. A přesto je fascinující, že se tento problém střetu nezodpovědného mládí se starší generací stále stejně cyklicky opakuje.“

Buřičského Loupežníka, který se zamiluje do mladičké profesorské dcerky Mimi a spolu s ní se zabarikáduje v jejím domě, si Tomáš Töpfer zahrál před více než třiceti lety:

„Když jsem Loupežníka kdysi poprvé četl a poprvé hrál, identifikoval jsem se spíše s rebelem. Dneska už se spíše identifikuji s tím, který je malý, šedivý, celý zbabělý láskou, protože si myslel, že láska je obětovat se. A to je ten profesor.“

Ve vinohradské inscenaci se v roli Loupežníka představí Marek Holý.

„Se mnou se mladí mohou v podstatě ztotožnit. V tom smyslu, že jsem si našel holku, kterou chci vlastně jenom oblbnout. Až postupem času zjistím, že mě dostala, že jsem se do ní zamiloval. A začnu o ni bojovat prostředky, které starší generace vůbec nechápe. Řekne si: On nám šel domů, on fakt zavřel, to je blázen. Takže já jsem v tom docela drsný. To by mohlo rezonovat, ale byl bych rád, kdyby jim na konci bylo profesora trochu líto,“ přeje si Holý.

Do role mladičké Mimi obsadil Tomáš Töpfer sedmnáctiletou studentku konzervatoře Sabinu Rojkovou. Postava Mimi jí je prý v mnohém podobná.

Hlediště Divadla na Vinohradech | Foto: Jana Pertáková Divadlo na Vinohradech

„Nejdřív jsem se tomu hodně bránila, protože jsem si říkala, že bych to určitě neudělala, že já taková nejsem. Ale když jsem si to pak připustila, tak jsem najednou měla takovou svobodu. Mohla jsem tam dávat svoje zkušenosti. Myslím si, že je to výhoda,“ popisuje Sabina.

Vedle ní a Marka Holého se v dalších rolích představí Otakar Brousek mladší, Eva Režnarová, Hana Maciuchová nebo Jaroslav Satoranský. Premiéra Loupežníka je dnes večer od 19 hodin.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme