Před 70 lety se narodil král reggae Bob Marley

Těžko se dají spočítat a vyjmenovat hity, které Bob Marley nazpíval. Začínal v 60. letech na chudé Jamajce. Snažil se prorazit se stylem, který tehdy vlastně nikdo kromě jeho rodné země neznal. Byl vyznavačem prapodivného náboženství a na hlavě měl dredy. Dnes by oslavil 70. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Marley

Bob Marley | Foto: Press kit

Skupinu The Wailers založil se svými kamarády z jamajského Trechtownu. Psal se rok 1965, Marleymu bylo právě 20 a na slávu si ještě musel pár let počkat. Už tady je ale slyšet například výrazné frázování - tak typické pro Marleyho pozdější tvorbu.

Jméno Boba Marleyho je pevně spojené s reggae, rodící se styl proslavil právě on a klíčový byl v tomto směru rok 1973.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hudební kariéru Boba Marleyho představil redaktor Ondřej Himmer

Právě tehdy vznikla nahrávka I Shot the Sheriff, která se o rok později v podání Erica Claptona dostala až na vrchol amerických žebříčků, anebo proslulá Get Up, Stand Up.

Bob Marley se v roce 1966 stal rastafariánem - vyznavačem zvláštní směsice judaismu a křesťanství. Ozvuky této víry jsou v Marleyho hudbě všudypřítomné. Typická optimistická hudba je prodchnutá náboženskými motivy a nese často velmi vážně míněné poselství.

V roce 1976 Bob Marley jen o vlas unikl pokusu o atentát a rozhodl se opustit politicky neklidnou Jamajku. Přesídlil do Londýna, kde pak nahrál svoje neznámější alba - počínaje deskou Exodus z roku 1977.

V tomto roce se ale u Boba Marleyho poprvé projevila rakovina kůže. Marley dál natáčel nová alba a koncertoval, ale jeho zdraví se horšilo.

Zemřel 11. května 1981 v 36 letech v nemocnici na Floridě - měl namířeno na svou rodnou Jamajku, kam už se ale nestihl vrátit.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme