Všechno je tak spotřební, posteskl si režisér Jan Svěrák, který slaví 50. narozeniny

Doma má dva Oscary - studentského a dospělého. K tomu několik Českých lvů a množství dalších cen. Režisér Jan Svěrák umí natočit válečné drama, romanci i pohádku. Dnes je mu padesát let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Svěrák,

Jan Svěrák, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Do světa prorazil Jan Svěrák s filmem Kolja. Dodnes má v paměti okamžik, kdy na slavnostním večeru s předáváním slavných Oscarů padlo jeho jméno. Psal se rok 1997.

Jan Svěrák vystudoval režii na pražské FAMU. V roce 1988 získal svého prvního Oscara, tehdy ještě studentského, za fiktivní dokument Ropáci. Na pole celovečerního hraného filmu se vydal v roce 1991 snímkem Obecná škola.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěšnou filmovou kariéru režiséra Jana Svěráka připomněl redaktor Marek Blaho

Následoval fantastický Akumulátor 1, nízkorozpočtová Jízda a právě Kolja. Scénář k Obecné škole i Koljovi napsal Janův otec Zdeněk Svěrák. V obou filmech si i zahrál. Dvojice otec - syn je i přes občasné spory sehraná.

„My se vzájemně chválíme. Literární předloha je u nás zvlášť podceňovaná, ale dělá více než polovinu úspěchu filmu. Když natáčíme, máme večírky chvály. On vás nikdo nepochválí, takže my se sejdeme dvakrát týdně po natáčení a hledáme, co ten druhý udělal dobrého,“ vyprávěl před časem Jan Svěrák ve vysílání Českého rozhlasu.

Spolupráce otce a syna přinesla další filmy: po Koljovi Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Kuky se vrací a Tři bratři. A také dokument Tatínek aneb Mramorizace Zdeňka Svěráka.

Jan Svěrák | Foto: Český rozhlas

Na loňskou hudební pohádku Tři bratři přišlo zatím asi 660 tisíc diváků. Jako autor může tedy být Jan Svěrák spokojen. Najdou se ale i věci, které ho trápí.

„To, jak podléháme módě. Že není možné koupit si například dobrý domácí fotoaparát, který vydrží 40 let tak, jako fotoaparát po mém tatínkovi. Všechno je to tak spotřební a rychlé, že i my vyhazujeme věci. Tak si říkám, jestli není možné se tomu nějak postavit. Já bych chtěl třeba něco ručně dělaného, fortelného, co by vydrželo celý život, co bych mohl předat svým dětem. Nic takového není,“ posteskl si.

V současnosti chystá Jan Svěrák nový film, a to v angličtině. Scénář si tentokrát píše sám podle irské knižní předlohy. Víc zatím prozradit nechce.

Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme