Jordánská letadla zaútočila na výcvikové tábory Islámského státu v Sýrii

Jordánsko podniklo několik náletů proti Islámskému státu v Sýrii a poprvé i v Iráku. Podle jordánského ministra zahraničí Násira Džúdeho je to jen začátek odvety za vraždu pilota. Jordánsko prý bude proti džihádistům bojovat všemi možnými prostředky, pozemní operaci ale vláda vyloučila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jordánsko podniklo několik náletů proti Islámskému státu v Sýrii

Jordánsko podniklo několik náletů proti Islámskému státu v Sýrii | Zdroj: Reuters

Podle mluvčího jordánské armády letectvo ve čtvrtek bombardovalo muniční sklady a výcvikové tábory radikálů:

„Desítky stíhaček jordánského královského letectva udeřily na pozice teroristické organizace Islámský stát. Letadla zasáhla výcvikové tábory a muniční sklady. Všechny cíle se podařilo zničit a letouny se vrátily na základnu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jordánsko zahájilo masivní letecké údery na pozice islámského státu. mluvil o tom zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

Jordánským letounům poskytovala asistenci americká vojenská letadla při průzkumu terénu a navádění na vybrané cíle.

Nasazení vzdušných sil je odvetou za nedávnou krutou vraždu jordánského pilota, který padl do zajetí islamistů a ti ho později upálili.

Dosud bylo Jordánsko, stejně jako další arabské státy, spíše pasivní součástí mezinárodní koalice proti Islámskému státu.

„Spolupracujeme s koaličními partnery na tom, aby Jordánsko mohlo zintenzivnit svůj podíl na oslabení, a nakonec na úplné likvidaci tak zvaného Islámského státu,“ dodal mluvčí jordánské vlády Muhammad Múminí.

Dají se také očekávat další popravy odsouzených teroristů v jordánských věznicích. Jordánsko ale dnes naopak z vězení propustilo významného džihádistického teoretika. Spekuluje se o tom, že zemi pomáhal při nakonec neúspěšném vyjednávání s Islámským státem.

Obama chce od Kongresu nové pravomoci pro nasazení armády v boji proti IS

Číst článek

Jordánsko přitom vylučuje pozemní operaci. Armáda ale posiluje přítomnost u iráckých hranic, zřejmě k ochraně před možnou odvetou džihádistů.

Jordánské stíhačky při návratu z bojové akce zakroužily nad domem zabitého pilota Kasásby ve městě Karak. Právě v tu chvíli tu s jeho rodiči osobně rozmlouval král Abdulláh II.

K uctění památky zavražděného pilota Maáze Kasásby prošel jordánskou metropolí Ammánem průvod. V mnohatisícovém davu byla i jordánská královna Ranja.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Jordánsko má silné, funkční letectvo. Armáda disponuje asi 80 americkými stíhačkami F-16 a dalšími desítkami starších strojů. Piloti jsou dobře vycvičeni, v posledních letech zasahovali na hranicích země v souvislosti s občanskou válkou v Sýrii.

Spojené arabské emiráty svou účast v mezinárodní koalici proti Islámskému státu přerušily. Svůj krok odůvodnily tím, že koalice nemá vypracovaný plán jak zachraňovat piloty v případě sestřelení nad územím Islámského státu.

Proti účasti v koalici je ze stejného důvodu i část veřejnosti ve všech účastnících se arabských státech. Jordánsko a Saudská Arábie už ale deklarovaly, že se z aliance nestáhnou. Jejich rozhodnutí by ale mohlo ovlivnit veřejné mínění v zemích.

ČRo, Štěpán Macháček, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme