Německo tlačí kvůli drogám na zavření tržnic na česko-německých hranicích

Němci budou víc tlačit na Česko, aby zavřelo tržnice u hranic. Dají se tam totiž podle nich snadno sehnat drogy. A pašeráků, kteří je vozí do Německa, stále přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kriminalisté odhalili další varnu pervitinu na Chebsku

Kriminalisté odhalili další varnu pervitinu na Chebsku | Foto: Policie ČR

Dovoz pervitinu z Česka do Bavorska a Saska roste až o stovky procent. Před šesti lety našla policie v Německu 4,2 kilogramu pervitinu z českých varen. Před dvěma lety to bylo už 77 kilo. A nejnovější statistiky prý budou ještě horší.

Podle německých údajů je takřka všechen pervitin v Německu z českých varen. Z tamního trhu vytlačuje i jiné drogy, jako je třeba heroin.

Je totiž rychle návykový a relativně levný. Samotná výroba v Česku je levná. Narkotika výrobci nakupují levně v Polsku a nejnověji na Balkáně, konkrétně v Turecku.

Důmyslná je výroba, ale i systém prodeje, řekl už dřív Radiožurnálu Tomas Bauer, šéf kriminálky v bavorském Weidenu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo bude víc tlačit na Česko, aby zavřelo tržnice u hranic. Mluvil o tom starosta Chebu Petr Navrátil z ČSSD

„Prodej pervitinu je sofistikovaný, droga neleží na stánku. Zájemce si ji objedná, někdo jiný pro ni dojde do skrýše, která je třeba v lese, i sto metrů daleko od stánku.“

Drogy do Německa pašují většinou Němci. Nejsou to organizované skupiny, ale častěji prý lidé, kteří si pašováním chtějí přivydělat.

O tom, že drogy se dají u stánkařů sehnat poměrně snadno, se přesvědčili i reportéři Českého rozhlasu. Vyrazili se skrytou kamerou do tržnice ve Svaté Kateřině u Rozvadova.

'V každé vesnické hospodě'

V Německu sílí hlasy po uzavření tržnic v pohraničí. Česko zatím přislíbilo jen to, že zpřísní kontroly trhovců.

Policie dělá zátahy, drogy hledají nejen ve stáncích, ale i třeba ve vracích aut. V hledáčku mají taková místa, jako je tržnice Lipový dvůr v Aši na Chebsku. Před Vánocemi zadrželi dealery na tržnici v Hraničné u Kraslic na Sokolovsku. Drogy za miliony pak našli na jaře v Potůčkách na Karlovarsku.

„Prevence tady musí být, to je jasné. Když některým prodejcům povolíte a nekontrolujete je, tak se bohužel okamžitě vrátí se zbožím, které by prodávat neměli. Ale drogy se dnes neprodávají jen na tržnicích. Je to relativně dostupný artikl v každé vesnické hospodě,“ říká starosta Chebu Petr Navrátil z ČSSD.

Podle něj je chybou, že obce neví, o kolik by při uzavření tržnic na svém území přišly. Daňový úřad obcím totiž neříká, kolik se v tržnicích odvádí na daních. V Chebu ale podle starosty s tržnicemi problém nemají.

Tržnice se ale mění. Některé skončily, třeba Kravín u Strážného, jednu tržnici zbourali i v Potůčkách, ubývá totiž nakupujících. Jinde se bourají staré stánky a budují se nové, které splňují předpisy, třeba Kraslice na Karlovarsku. Někde se stánkaři přesunují do obchodních center. Třeba v Potůčkách.

Metamfetamin (pervitin) | Foto: Český rozhlas

Blanka Černá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme