Pokladníka strany prezidentky Rousseffové vyslýchala brazilská policie kvůli korupci

Brazilská policie vyslýchala kvůli korupční kauze firmy Petrobras pokladníka vládní Strany pracujících. Po výslechu ho propustila. Podle vyjádření bývalého manažera ropného koncernu získala strana současné prezidentky z úplatků celkem 200 milionů dolarů, což je v přepočtu přes 4,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská policie

Brazilská policie | Zdroj: Reuters

V nejnovější fázi vyšetřování provedli policisté 40 domovních prohlídek. K výslechu předvedli 18 lidí, dva zatkli a další dva stále hledají.

V jedné z dodavatelských firem Petrobrasu, která měla být do korupčního schématu zapojená, také zabavili balíky peněz, luxusní hodinky a parfémy.

Policie bude také prošetřovat úplatky, které měly manažerům Petrobrasu a jeho dodavatelů platit dokonce i zahraniční firmy.

Problémy firmy Petrobras už začaly brzdit průzkum a těžbu ropy z podmořských ložisek. Peníze z těchto zdrojů přitom chtěla vláda použít na investice do školství.

Firmy údajně uplácely manažery Petrobrasu

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová už dříve prohlásila, že skandál může navždy změnit zemi. Vše se podle ní musí vše pečlivě vyšetřit.

Rousseffová navíc byla sedm let předsedkyní správní rady Petrobrasu. Tvrdí ale, že o korupčním jednání nevěděla.

Podle rozsáhlého vyšetřování uplácely velké inženýrské a konstrukční společnosti manažery Petrobrasu a nejspíše i politiky. Firmy pak údajně předražovaly zakázky, které si měly mezi sebou dále rozdělovat.

Petrobras se už dříve rozhodl odstavit společnosti, které policie vyšetřuje, od nových výběrových řízení. Nejdůležitější firmy v tomto oboru v Brazílii se tak nemohou ucházet o zakázky.

Petrobras chce hledat jiné firmy v zahraničí. V úvahu prý přicházejí především američtí a čínští dodavatelé.

David Koubek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme