Obcházet obchody je horší než ujít 700 kilometrů! píší z Yukonu Honza a Petra

6. únor 2015

Tři dny před startem a první den na Yukonu. A je sakra zima, –32°C. Ale to asi nic není, protože yukonská vláda dnes vydala varování před extrémní zimou a silným větrem, na kterém hrozí až –50°C.

Náš let měl 4 hodiny zpoždění, a tak jsme si užívali ještě chvilku letištního tepla. Poslední přípravy probíhaly celkem v poklidu, ve znamení odpočinku a vycházek na kávu. I když shánění posledního vybavení zas tak v poklidu nebylo, obcházet obchody je horší než jít 700 km. Balení věcí a materiálu byl těžký porod a zabralo nám to docela dlouho, ještě, že jsme k tomu měli hlt nejmenovaného českého alkoholu.

Velice jsme uvítali, že se najdou aerolinky, které nám umožní přepravit 42 kg na osobu, a to zadarmo, jinak bychom asi neodletěli. Hned na letišti jsme ulevili zavazadlům a navlékli na sebe, co se dalo. Připadali jsme si jak kachny s tím vším peřím, co jsme měli na sobě. Honza se cestou kolíbal a začal kvákat, prý jako trénink proti trudomyslnosti. Veškeré tělesné ochlupení během chvíle namrzá a mění nás v dědy Mráze.

Yukon už se ukazuje v plné síle

U organizátorů jsme si vyzvedli naše postroje a saně a hned jsme se vyzkoušeli zapřáhnout, ale radši jsme se rychle vypřáhli a utíkali na ubikaci se zahřát. Je jasná noc a vyhlížíme polární záři (zpoza okna), budeme si muset počkat až na trať, aby to byla větší romantika.

Zítra Honzu čeká odběr krve, němečtí vědci z vesmírného institutu budou brát vzorky před závodem a po závodě, to aby vyzkoumali, co to vlastně s lidským tělem udělá. V sobotu startuje závod psích spřežení Yukon Quest a to bude velká podívaná. Yukon se ukazuje v plné síle a nám nastala závěrečná fáze před naší velkou výzvou.

autoři: Jan Francke , Petra Francke
Spustit audio