Tady se obyvatelé Ria bát nemusí. Uprostřed problematické čtvrti vyrostla oáza klidu

Možná to bude znít jako paradox, ale velká část Ria de Janeiro by zahraniční turisty spíš odradila. A to i kvůli bezpečnosti. Obyvatelé chudších čtvrtí si stěžují, že na ně úřady zapomínají. Jednou z výjimek je rozsáhlý park uprostřed problematické severní zóny. V rámci příprav na olympijské hry se ho město rozhodlo ještě rozšířit. A jak říká náš zpravodaj David Koubek, právě tenhle park je místem, kde se střetávají generace.

Skvělé, klidné místo. Těmito slovy si zdejší park pochvaluje Eliane, která často jezdí do blízkého obchodního centra. Dnes vzala na hodinovou cestu autobusem dceru. A po povinnostech zamířily sem, na místo, o kterém už hodně slyšela.

Devítiletá Jamile si to tu také chválí. Největší dojem na ni udělal vodní parčík s umělým vodopádem, pod kterým se v brouzdališti mohou prohánět děti. Doma prý ráda jezdí na kole, ale není to tam bezpečné. Tady by to prý šlo raz dva.

Bezpečná oáza v nebezpečné městské džungli

Mamince se tu líbí hlavně to, že jsou tu strážníci. Jeden z nich se k nám právě blíží. Upozorňuje nás, že stroje, u kterých stojíme, jsou posilovací stroje výhradně pro seniory. Trochu otravné, ale na druhou stranu, pořádek se tu daří udržovat od samého otevření v červenci 2012 až dodnes.

Park se na noc a také v pondělí zavírá, kvůli údržbě. Nejsou tu drogy, nic nevypadá rozbité. Ani stoly na ping-pong se skleněnými deskami. U jednoho si pinkají dva bratři a kamarád.

Čtěte také

Na tohle místo si opravdu nikdo nestěžuje. První volba, kam jít s partou, je prý tenhle park, říká mi 15letý Gabriel. Okolo jeho domu je prý nebezpečno spíš v noci. To, že tahle čtvrť není úplně bezpečná, připomíná lávka, která vede zpoza jedné strany plotu na druhou přes park. I 15letý Caio moc dobře ví, že se jí má vyhýbat. V noci se prý na ní hodně přepadává.

Ale tady v parku je to jiné. I rodiče sem posílají své děti, i když to je dál od domu. Dospělí sem chodí běhat, senioři cvičit, ale účelem je hlavně zabavit děti a dostat je z ulice plné svodů a nástrah.

Park Madureira jako by byl z jiné planety. Kolem je ale nebezpečná severní zóna s typickými domy, které vypadají jako nedostavěné

Do parku míří všichni milovníci skateboardingu

Hlavním zdejším magnetem je areál pro skateboarding. Mnozí ho považují za nejlepší v Brazílii pro streetový styl i bowl.

Devítiletý vlasatý prcek Joao Suísso tady je dnes s tátou surfařem. Někdy ho sem vozí máma. Jako ostatní by se jednou rád stal známým skateboardistou – a možná by se nezlobili ani rodiče.

Ještě před třemi lety tady nebylo nic, jen rumiště, skládka, nad tím vším elektrické vedení. Pamatuje si na to moc dobře 13letá Marianne. Pak ale radnice zapracovala a postavila tuhle oázu. Právě díky ní tahle dívka začala jezdit na skateboardu. Pověst parku stejně rychle překonala hranice okolních čtvrtí.

„Jezdíme sem autem. Od nás je to půl hodiny, když není provoz,“ říká 11letý Pedro. Parta se shoduje na tom, že tady je nejlepší skatepark. I když Marianne, zřejmě kápo, říká, že na ulici je to více gangsterské, a směje se.

V skateboardové dráze zvané bowl mohou návštěvníci volně trénovat

Zrodí se tu nová sportovní hvězda?

Na jízdy, triky i pády své dcery a syna se dívá Jocelayne Perreira. Prý se tu cítí bezpečně. „V dnešním světě není lehké najít místo podobné tomuhle, takže sem děti beru bez ohledu na vzdálenost.“

Radnice teď začala park rozšiřovat – v rámci olympijských vylepšení ve městě. Bude lépe dostupný vlaky i autobusy a bude mít dokonce umělou sjezdovku s půjčovnou prken. Kdo ví, možná se právě na zdejším svahu zrodí sportovec, který získá medaili ze zimních olympijských her, na kterou tropická Brazílie stále čeká.

autor: dkk
Spustit audio