Vozíčkáři a tělesně handicapovaní budou mít konečně bezpečný vstup do Máchova jezera

6. únor 2015

Zatímco ve Starých Splavech se plánuje stavba nového mola, které má sloužit i tamní lodní dopravě, v nedalekých Doksech připravují lávku nejen pro vozíčkáře. Do vody se díky ní snadněji dostanou handicapovaní i senioři.

V dílně, která patří společnosti, která provozuje hlavní pláž u Máchova jezera se připravuje vstup do vody pro handicapované. Molo využijí nejen vozíčkáři. „Handicapovaní jsou i lidé věkem. Těm se často špatně chodí a potřebují i zábradlí, aby se dostali do vody. To jim umožní toto molo a čistou nohou se dostanou zase z vody a nebude muset chodit přes písek na pláži," vysvětluje ředitel společnosti Regata Máchovo jezero Vladimír Reichert.

Zatím je celá konstrukce v dílně. Je postavená na výšku a vypadá jako klec. Některé části jsou ještě na podpěrách. Molo bude dlouhé osm metrů, ukončené budou podestou 3 x 3 metry. Ta by měla být deset centimetrů pod hladinou vody.

„Vozíčkáři sjedou podél zábradlí na tu podestu. Ta bude v rovině, takže si ten vozík tam jenom zajistí a z něj vystoupí rovnou do vody. Předpokládáme, že na kraji té podesty by mohlo být tak půl metru na dno jezera," říká Jiří Tázler, který lávku připravuje. „Ještě je třeba několik věcí dodělat. Ještě tam musíme dát plastové podlážky. Je to polotovar, potřebuje se to ještě dobrousit a pak se dá do lázně v zinkovně. Celé se to pozinkuje, takže by to nemělo reznout a mělo by to vydržet nějaký čas."

Lávka pro handicapované bude na konci hlavní pláže. Proč, vysvětluje opět Vladimír Reichert: „Protože v těsné blízkosti máme pro vozíčkáře toalety i šatnu, kde se mohou převléknout.“ Z asfaltové cesty povede osmimetrová lávka rovnou do vody. Je třeba ještě udělat terénní úpravy.

„Máme pozvaný stroj se lžící, který nám upraví to pískové podloží, abychom měli rovný terén pro handicapované, když budou vystupovat z lávky a rozhodnou se jít dál do jezera.“ Nebude tu chybět ani služba, která jim pomůže. Číslo na ní bude na ceduli na lávce. Zdravotník pak na zavolání přijde pomoci s tím, co bude třeba. Lávka by měla být kompletně hotová v dubnu před začátkem turistické sezony.

Spustit audio