Za pád letadla na Tchaj-wanu mohlo nejspíš selhání motoru i pilota

Tragickou nehodu letadla společnosti TransAsia Airways na Tchaj-wanu s největší pravděpodobností způsobilo selhání jednoho z motorů. Z neznámého důvodu navíc piloti vypnuli také druhý motor. Podle tchajwanských vyšetřovatelů to naznačila data z černých skříněk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příčinou pádu letadla společnosti TransAsia Airways bylo nejspíš selhání motorů

Příčinou pádu letadla společnosti TransAsia Airways bylo nejspíš selhání motorů | Zdroj: Reuters

Podle záznamu informací o letu vyslal pilot tísňové volání kvůli problémům s tahem motoru.

Pouhých 37 vteřin po startu vysadil pravý motor. Letová data ukázala, že sice náležitě nepracoval, ale zcela nezhasl.

O 46 vteřin později vypnul nejspíše jeden z pilotů levý motor. V tu chvíli tak ani jeden z motorů nepoháněl vrtule letadla.

Piloti se poté pokusili levý motor znovu nastartovat, ale neúspěšně. Stroj ATR-72 mohl letět i s jedním funkčním motorem.

„Jsou tam rozporuplné informace, který motor přestal fungovat. Zda piloti skutečně pochybili, když v nastalém zmatku vypnuli jiný motor, nebo zda došlo k poruše obou motorů naráz. To není úplně jasné, skutečně to ještě potřebuje vyhodnotit,“ upozorňuje letecký publicista Martin Velek.

Šéf tchajwanského úřadu pro bezpečnost v letecké dopravě Thomas Wang dnes také zopakoval, že motory před startem nevykazovaly žádné problémy.

Na palubě bylo 58 cestujících. Posádku tvořilo pět lidí, pasažérů bylo padesát tři. Nejméně 35 lidí neštěstí nepřežilo, osm se stále pohřešuje. Po nezvěstných pátrá 190 potápěčů. Mezi přeživšími je 14 cestujících a jedna stevardka.

Tchajwanský úřad letecké dopravy už nařídil společnosti TransAsia a dalšímu místnímu přepravci, aby podrobili všechny zbývající stroje ATR kontrole motorů a palivového systému. Výpadek pravého motoru mohlo způsobit přerušení přívodu paliva.

Předběžná zpráva vyšetřovatelů o příčinách nehody by měla být hotová do 30 dnů, podrobnější zpráva po třech až čtyřech měsících.

Aerolinky TransAsia nepatří k nejbezpečnějším, upozorňuje letecký publicista Velek

Číst článek

Turbovrtulový stroj ATR-72 společnosti TransAsia Airways odstartoval ve středu 4. února z Tchaj-peje v 10.53 místního času a zamířil na tchajwanské souostroví Ťin-men, které se nachází u jihovýchodního pobřeží Číny.

Letadlo se po startu naklonilo na bok, zavadilo o dálniční nadjezd, kde srazilo projíždějící taxík, a zřítilo se do řeky Ťi-lung. Při pádu těsně minulo obytnou část města.

 

Zkušený 42letý pilot Liao Chien-tsung měl nalétáno 4916 hodin a v minulosti pracoval pro největší tchajwanské aerolinie China Airlines.

Starosta Tchaj-peje už pilota veřejně ocenil za to, jak dokázal po startu se strojem manévrovat mezi výškovými budovami města a navést ho k řece.

Havarovaný letoun francouzsko-italské výroby získaly aerolinky v dubnu 2014 a poslední plánovanou údržbu technici dokončili 26. ledna.

Aerolinky TransAsia Airways ztratily loni v červenci jiný stroj ATR-72, který havaroval při druhém pokusu o nouzové přistání. Tehdy zahynulo 49 lidí.

ČTK, Anna Jadrná, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme