Vratislav Mynář: Našli jsme několik kontroverzních výroků Ferdinanda Peroutky

Prezident Miloš Zeman vzbudil rozruch tvrzením, že novinář Ferdinand Paroutka intelektuálně selhal, když byl fascinován nacismem. Své tvrzení opřel o Peroutkův článek. Proti tomu se ohradili historici i Sdružení Ferdinanda Peroutky. Prezident se zavázal, že článek dohledá. Jak vypadá pátrání?

„Jak dohledáváme, tak jdeme postupně od roku 1939, a během té doby jsme v časopise pana Ferdinanda Peroutky našli několik velmi kontroverzních výroků. Předpokládám, že ten článek se najde. Dostali jsme úkol a hledáme,“ říká vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář.

Během hledání článku podle něj narazili na věci, které jsou minimálně zarážející a mají podporu prezidenta v tom, co řekl o Ferdinandu Peroutkovi. „Našli jsme několik článků, které podle mě naprosto jasně dokazují možná větší intelektuální selhání pana Ferdinada Peroutky než ten zmiňovaný výrok,“ upozorňuje.

Čtěte také

Připomíná také, že Miloš Zeman mluvil na velmi významné akci a snažil se upozornit na problém Islámského státu. „Přijde mi, že bylo vytrženo hlavně, kdo to řekl, místo toho, co řekl. A společnost a všichni kolem toho, kteří by měli, se vůbec nezamýšlejí, na čem a v jakém kontextu to bylo řečeno,“ vysvětluje.

Kdo sestavuje doprovod prezidenta Miloše Zemana na cestách do zahraničí? Jak dlouho bude ještě Vratislav Mynář vykonávat svou funkci bez bezpečnostní prověrky? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio