NKÚ podal kvůli dotacím do sportu tři trestní oznámení, jedno se týká i MŠMT

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) podal tři trestní oznámení kvůli neprůhledným dotacím na podporu sportu. Podle zjištění NKÚ rozdalo totiž ministerstvo školství v letech 2011 až 2013 neprůhledně dotace na sport ve výši 800 milionů korun. Další stamiliony pak údajně vyplatilo na základě neúplných, chybných, pozdě doručených nebo zcela chybějících žádostí o dotace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle informací Českého rozhlasu se jedno trestní oznámení týká občanského sdružení European Medicine Association, které dostalo ze státní kasy 4,5 milionu korun. Podle kontrolorů přitom peníze na sport nepoužilo.

Další trestní oznámení se vztahuje na ministerstvo školství, které peníze v letech 2011 až 2013 přerozdělovalo.

„Dvě oznámení byla podána pro podezření na spáchání trestného činu dotačního podvodu. Třetí pro podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomocí úřední osoby,“ říká mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Olga Málková.

Z výsledků kontroly podle NKÚ vyplývá, že ministerstvo rozdělilo v rámci kontrolovaných programů v letech 2011 až 2013 dotace za víc než tři miliardy korun. Velkou část peněz přitom podle NKÚ poslalo příjemcům na základě neúplných, chybných, pozdě doručených nebo zcela chybějících žádostí o dotace.

Část peněz skončila i ve výplatách

Ministerstvo například poskytlo dotace za víc než 1,2 miliardy korun, aniž by bylo schopné doložit, kdy přesně si o ně jejich příjemci zažádali. Miliarda korun putovala k žadatelům, kteří nesplňovali podmínky pro přidělení podpory - například z jejich žádostí o dotace nebylo možné vyčíst, jestli vůbec vlastní nebo si pronajímají sportoviště.

Resort pak rozdělil 800 milionů korun jen na základě svého uvážení. Část peněz skončila i ve výplatách, místo aby pomáhala mládeži.

Kontroloři také mimo jiné zjistili, že 12 z 19 kontrolovaných příjemců získalo větší dotaci, než o jakou si původně požádali. Celkem si zažádali o 215 milionů korun a nakonec získali téměř 547 milionů korun.

Současný ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) upozorňuje na to, že k chybám došlo za jeho předchůdců. V následujícím období chce zajistit, aby se peníze určené na sport už rozdělovaly za jasnějších podmínek.

„Na ministerstvu byl schválen nový systém rozdělování finančních prostředků. Vzniklo 7 programů a také Národní rada pro sport, ve které jsou jak zástupci všech svazů, tak politiků napříč spektrem. Všechna tato opatření, včetně posílení kontrolních mechanismů, povedou k tomu, že systém bude přehlednější, adresnější a transparentnější,“ říká Chládek.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme