Islámský stát popravil tři své bojovníky z Číny. Mezi Číňany ale zájem o IS roste

Stovky Číňanů chtějí rozšířit řady džihádistů z organizace Islámský stát. Do bojů v Sýrii a Iráku se snaží zapojit i přesto, že velitelé této teroristické organizace nechali popravit už tři čínské Ujgury, kteří se rozhodli dezertovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radikálové z Islámského státu vyzývají k dalším útokům na občany západních zemí

Radikálové z Islámského státu vyzývají k dalším útokům na občany západních zemí | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Tématu se věnuje čínský list Global Times, podle kterého byl první Číňan popraven za dezerci už vloni v září, kdy se snažil utéci ze Sýrie do Turecka.

Další dva pak džihádisté zabili v Iráku, když jim spolu s dalšími jedenácti bojovníky usekli hlavu.

Všichni tři Číňané byli Ujguři a hlásili se k Organizaci za osvobození Východního Turkestánu, která operuje v západočínské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Peking ji označuje za teroristickou skupinu a v roce 2002 také přesvědčil Washington, aby ji i Spojené státy zařadily na svůj seznam teroristických organizací.

Do Sýrie a Iráku odešla asi stovka radikálních islamistů ze západu Číny. Někteří jen kvůli výcviku, další se přímo zapojili do bojů a vraždění. Na území Islámského státu míří buď přes Turecko, nebo třeba ilegálně přecházejí hranici s Vietnamem a odtamtud pak odlétají na Blízký východ.

Čínské ministerstvo veřejné bezpečnosti uvedlo, že jen v roce 2014 pohraničníci a policisté zadrželi přes 800 lidí, kteří se snažili proniknout s cizími či falešnými doklady do Vietnamu. Většina z nich se prý chtěla zapojit do džihádu.

Na druhé straně ale někteří z těch, kteří se nakonec do Sýrie nebo Iráku dostali, neskrývají deziluzi, nechtějí se zúčastňovat brutálních vražd, což byl případ i jednoho z popravených dezertérů, který se rozhodl odhodit zbraň a odejít studovat do Turecka. Bylo však už pozdě.

Jordánská letadla zaútočila na výcvikové tábory Islámského státu v Sýrii

Číst článek

Džihádisté už popravili desítky dezertérů. Chtějí především zastavit odchod někdejších spolubojovníků. A to v době, kdy spojenci prakticky denně bombardují jejich pozice, kdy je pešmergové vyhnali z Kobani nebo od Irbílu a z okolních hor a kdy začínají postupovat i irácké vládní jednotky podporované šiítskými milicemi.

Mají tedy velké ztráty, takže se zaměřují nejen na nábor, a to i na sociálních sítích, ale tvrdě trestají i jakýkoli náznak toho, že by se někteří raději vrátili zpět domů.

Z tohoto důvodu už vytvořili jakousi vojenskou policii, která provádí i domovní a osobní prohlídky a zadrženým pak pro výstrahu ostatním i stínají hlavy.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme